Kokardki w sosie pomidorowo migdałowym z indykiem

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybkie i smaczne danie. Kocham pomidory i wszystko co z nich, no może oprócz koncentratu pomidorowego:), dlatego też od kiedy odkryłam, że nic nam, czyli Synciowi i mi, po nich nie dolega jem je kiedy tylko mogę. Wczoraj potrzebowałam tylko kilku chwil i dosłownie paru produktów by przygotować obiad. Polędwiczki z indyka przygotowuje się szybko, dosłownie tyle ile czasu trzeba na ugotowanie makaronu.


200 g makaronu kokardki
1 polędwiczka z piersi indyka
200 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody
ząbek czosnku
2 garści płatków migdałowych
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa do smazenia
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie kroimy mięso w kostkę, czosnek w plasterki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy garść płatków migdałowych i czosnek. Podsmażamy na rumiano, trzeba bardzo uważać by się nie przypaliły! wyjmujemy z rondla, wlewamy jeszcze trochę oliwy, wkładamy indyka, solimy i pieprzymy. Smażymy kawałki mięsa by się zrumieniły. Wlewamy przecier i wodę, dokładamy czosnek z migdałami. Pyrkoczemy ok 10 minut by sos zgęstniał a indyk nie był surowy. Makaron odcedzamy. Nakładamy do miseczek, polewamy sosem z indykiem, posypujemy natką oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Komentarze

  1. płatki migdałowe pasują idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku!
    Pysznie zaczęłaś weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł z tymi migdałami. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie!!!
    A ja tam uwielbiam koncentrat pomidorowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. łaaa! uwielbiam pomidory i płatki migdałowe też ostatnio goszczą w mojej kuchni (ostatnio w wydaniu z brokułami - zapraszam ;) ) więc jutro dane ląduje na moim stole. a blog w liście blogów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło :) zapraszam do siebie i koniecznie napisz jak smakowało :)

      Usuń
    2. Zrobiłam Wiewiórko. Możesz zobaczyć u mnie jak wyszło. A smak... pycha!!

      Usuń
    3. bardzo się ciesze ze skorzystałaś z przepisu i ze smakowało ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji