Mięsiwa mazurskie i Bułeczki na grillu pieczone

O tych bułeczkach pisałam już, w którymś z majowych postów. Są pyszne, lekko dymne w smaku i proste w przygotowaniu. Idealnie komponują się z mięsem każdego rodzaju. W ubiegły weekend grilla obrzuciliśmy wołowiną i burgerami. Ta pierwsza była moim wołowym grillowym debiutem. Burgery robiłam nie raz, tym razem dodałam tylko troszkę płatków owsianych, które były ciekawym akcentem w pikantnej całości.

 zdjęcie autorstwa Ewy Graniak-Wosinek z Domu Mokoszy i Fotografki


WÓŁ Z GRILLA

4 kotlety wołowe (ligawa, rozbef)
ząbek czosnku
pół cebuli
łyżka octu winnego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Kotlety wkładamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek, cebule pokrojoną w piórka, ocet, olej i przyprawy. Mieszamy wszystko rękoma i zostawiamy pod przykryciem, najlepiej w lodówce, na kilka godzin.
Po tym czasie grillujemy na średnio gorącym grillu aż mięso ładnie się zrumieni.

zdjęcie autorstwa Ewy Graniak-Wosinek z Domu Mokoszy i Fotografki

BURGER Z GRILLA

600 g łopatki wieprzowej, mielonej
po pół łyżeczki kminu i kolendry, zmielone w młynku
łycha musztardy Dijon
jajko
1 mała posiekana cebula
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz

Składniki mieszamy w misce. Formujemy ok 10 płaskich, okrągłych kotletów. Układamy na naoliwionym talerzu i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Po tym czasie burgery grillujemy na rozgrzanym grillu by się zrumieniły i nie były surowe w środku.

zdjęcie autorstwa Ewy Graniak-Wosinek z Domu Mokoszy i Fotografki

CUKINIA Z GRILLA

1 cukinia pokrojona na plastry centymetrowej grubości
bazylia
sól
oliwa

Plastry posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i grillujemy by się zrumieniły z obu stron.


A wczoraj dostałam maila z mega pozytywną informacją! 
Zostałam zakwalifikowana do udziału w Blog Forum Gdańsk 2012!!! hurra!!! jedyny szkopuł to fakt, że tym razem albo tylko mi, albo w ogóle, organizator nie organizuje zakwaterowania. Szkoda, gdyż jest to dla mnie niestety przeszkodą. Tak więc zakwalifikowałam się ale i tak nie pojadę. Może przyszły rok będzie łaskawszy :) i tak się cieszę. W zeszłym roku uzyskać miejsca mi się przecież nie udało :)

Komentarze

  1. Wow!!! gratuluję !!!! a ja osobiście uwielbiam te bułeczki. Dzięki Twojemu przepisowi odważyłam się i przygotowałam na wakacyjnym grillu. Każdemu bardzo smakowały takie były. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, ze wykorzystałaś przepis :) dla nas te bułeczki to hit sezonu!

      Usuń
  2. te bułeczki rumiane to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny grill!
    Chciałabym spróbować całe zestaw...

    Co do BFG to w tym roku zapewniają nocleg tylko niektórym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha to znaczy, że nie ja jedna :)
      a zestaw grillowy bardzo polecam ;)

      Usuń
  4. Gratuluję. A bułeczki na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka szkoda, że sezon grillowania się powoli kończy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety :( ale już wiem czym się najem w przyszłym roku :)

      Usuń
  6. Zapraszam serdecznie do zabawy na Babylandii.
    Do wygrania aż 5 zestawów "Gryzmołów" od Czuczu :)

    http://babylandiaa.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-czuczu.html

    Z góry przepraszam za spam...
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za zaproszenie :) krzyżówkę rozwiązałam z Córcia i maila posłąłam :)

      Usuń
  7. Za te bułki dam sie pokroić! Są po prostu REWELACYJNE!!! A dla burgerów - chyba drugi raz dam se pokroić...Były fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to jesteś podwójnie krojona :) dzięki za miłe słowa i za te zdjęcia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji