Światowy Dzień Chleba i u mnie :)

Obchodzę to Święto pierwszy raz piekąc mój ukochany chleb na zakwasie. Dzisiaj w modyfikacji z pestkami dyni i płatkami żytnimi, i korzystając z garnka żeliwnego.

u mnie z połowy poniższej porcji:
30 g świeżych drożdży
250 g żytniego zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
250 g  białej mąki pszennej 
250 g mąki żytniej typ 720
400 ml ciepłej wody
20 g oleju
20 g soli
2 garści pestek dyni 
4 łyżki płatków żytnich


Zakwas i wodę wlewamy do miski, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10 minut.
Do miski dodajemy mąkę, olej, pestki, płatki oraz zakwas z wodą i drożdżami oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrastania na ok. 1 h.
Następnie przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia garnka żeliwnego. Przykrywamy go. Garnek umieszczamy w piekarniku, włączamy grzanie na 220 st.C. Chleb pieczemy tak 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy dalsze 20 minut.
Upieczony chleb popukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
Studzimy go do całkowitego wystygnięcia, na kratce. 
 
 

Komentarze

  1. Buuu a ja nie wiedziałam, że dzisiaj ten dzień:( Też bym coś upiekła a Twój chlebek prezentuje się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękny ten Twój chleb! Wszędzie dzisiaj chleby tylko nie u nas. Dobrze, że mamy na co popatrzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!
    Pięknie,że piekłaś z nami.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja akurat nawet chleba nie jadłam ;) Za to Twój wygląda na bardzo chrupiący

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję wszystkim za miłe słowa ;) faktycznie skórkę ma chrupiącą a środek wilgotny a bąbelkami powietrza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiedziałam, ze jest takie piękne święto!!! Musze je wpisać do naszego mokoszowego kalendarza!!! A Twój chleb wygląda tak apetycznie, że muszę iść sobie zrobić kanapkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny chlebek upiekłaś! prawdziwie świąteczny, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały bochenek - piękne uczczenie tego 'święta'

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty