Dżem kokosowy
Na początku tego roku Panna Malwinna pokazała na swoim blogu bułeczki z dżemem kokosowym. Zachwyciły mnie choć głównie zaintrygował ten kokośrodek. Dzisiaj przyszła pora na dżem. Słoik z klipsem stoi już w lodówce i czeka na pomysł jaki pomału kiełkuje w moich myślach... zrobię też bułeczki ale w troszkę innej formie :) Dzisiaj przedstawiam sam przetwór jaki zrobiłam.
Przepis lekko zmodyfikowałam.
110 g wiórków kokosowych1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (u mnie soku z pomarańczy + szczypta otartej skórki)
6 łyżek zimnej wody (dałam więcej- około 13)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru (o objętości 200 ml)
garść siekanych migdałów
Wiórki zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i 1 łyżką soku pomarańczowego. Ugniatamy za pomocą dłoni iub widelca i odstawiamy na całą noc.
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy cukier wymieszamy z sokiem z cytryny i 4 łyżkami wody. Gotujemy kilka minut do uzyskania syropu (uważamy by nie przypalić). Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na palniku i gotujemy chwilkę. Masę studzimy i mieszamy ją niezbyt dokładnie z migdałami. Przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni.
Wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńa czy to faktycznie ma konsystencję dżemu? zaintrygowało mnie :)
OdpowiedzUsuńma to konsystencję gęstej masy kokosowej, takiej jak czasami w środku kupnych ciastek pt. Kokosanka, tyle tylko, ze jest o niebo lepsze w smaku :)
OdpowiedzUsuńNo, intrygujące w rzeczy samej. Plus domowa robota, czyi jakość pierwsza klasa:-)
OdpowiedzUsuńOj bardzo intrygujący tek "kokośrodek" :P
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny :) a dżemik bardzo pomysłowy i bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńO! - to musi być pyszne jako słodki dodatek do owsianki! :D *notuje sobie*
OdpowiedzUsuńW samą porę - bo moim podopiecznym już się trochę znudziły orzechy i mak ;]
Dziękuję i pozdrawiam,
N.
hmm właściwie to taki idealny do ciast i ciasteczek :) intrygujący :)
OdpowiedzUsuńa nadaje się do zawekowania?
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że nie mam pojęcia! może chyba być kłopot bo jest gęsty i raczej suchy.
Usuń