Kurczak z migdałami

Bardzo lubię orzechowo-kurczakowe połączenia więc czemu nie miałabym zrobić kurczaka z migdałami? poszperałam szukając różnych inspiracji i wreszcie w stosie netowych karteluszek znalazłam. Ogólny zarys a proporcje i wykonanie moje i tylko moje :) lekkie chrupanie, średnie pieczenie i silne doznania nosowo gębowe czyli Wiewiórowy kurczak z migdałami.


2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w paski
1 czerwona papryka pokrojona w paski
garść obranych migdałów
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1 cebula pokrojona w piórka
2 cm  kawałek imbiru, obrany i pokrojony w kosteczkę
1/2 papryczki chili, zielone, pokrojone w talarki
garść kiełków - u mnie soczewicy i fasoli mun
3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki ostrego sosu chili
sól, pieprz
olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i migdały, smażymy do zbrązowienia (trzeba uważać by nie przypalić). Zdejmujemy je z patelni, dokładamy kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy wraz z cebulą, imbirem i chili. Gdy kurczak jest zrumieniony dodajemy paprykę, kiełki, usmażony czosnek i migdały, i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i chili. Podajemy z ryżem.

Ogłaszam też zabawę. Proponuję zgromadzenie przepisów na potrawy, w których zostały użyte kiełki rożnych warzyw a także świeże zioła czyli to co zimową porą możemy mieć u siebie w domach zawsze, prosto z doniczki, witaminowo i zdrowo. Przepisy możecie dodawać na Durszlaku lub zostawiać mi linki pod tym postem. Zapraszam do akcji.

Przyłącz się do tej akcji!

Komentarze

  1. ajajaj to musi być rozkosz dla zmysłów!!!
    a co się dzieje z królem Stefanem? Mam nadzieję , ze go nie eksmitowaliście;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a i mikołajkowe pozdrowienia i ciepłe życzenia ślę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie:) Chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm...chyba się spodoba mężowi, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie sie prezentuje:) musze kiedys sprobowac takiego kurczaka z migdalami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, moja mama taki robiła! To smaki mojego dzieciństwa. Teraz już nie jem miesa, ale ten smak pamiętam z bardzo dawna :)_

    OdpowiedzUsuń
  7. mięso z migdałami jest fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji