Kurczak z migdałami
Bardzo lubię orzechowo-kurczakowe połączenia więc czemu nie miałabym zrobić kurczaka z migdałami? poszperałam szukając różnych inspiracji i wreszcie w stosie netowych karteluszek znalazłam. Ogólny zarys a proporcje i wykonanie moje i tylko moje :) lekkie chrupanie, średnie pieczenie i silne doznania nosowo gębowe czyli Wiewiórowy kurczak z migdałami.
2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w paski
1 czerwona papryka pokrojona w paski
garść obranych migdałów
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1 cebula pokrojona w piórka
2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w kosteczkę
1/2 papryczki chili, zielone, pokrojone w talarki
garść kiełków - u mnie soczewicy i fasoli mun
3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki ostrego sosu chili
sól, pieprz
olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i migdały, smażymy do zbrązowienia (trzeba uważać by nie przypalić). Zdejmujemy je z patelni, dokładamy kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy wraz z cebulą, imbirem i chili. Gdy kurczak jest zrumieniony dodajemy paprykę, kiełki, usmażony czosnek i migdały, i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i chili. Podajemy z ryżem.
Ogłaszam też zabawę. Proponuję zgromadzenie przepisów na potrawy, w których zostały użyte kiełki rożnych warzyw a także świeże zioła czyli to co zimową porą możemy mieć u siebie w domach zawsze, prosto z doniczki, witaminowo i zdrowo. Przepisy możecie dodawać na Durszlaku lub zostawiać mi linki pod tym postem. Zapraszam do akcji.
Przyłącz się do tej akcji!
ajajaj to musi być rozkosz dla zmysłów!!!
OdpowiedzUsuńa co się dzieje z królem Stefanem? Mam nadzieję , ze go nie eksmitowaliście;)
a i mikołajkowe pozdrowienia i ciepłe życzenia ślę;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:) Chętnie spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńmmmm...chyba się spodoba mężowi, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńapetycznie sie prezentuje:) musze kiedys sprobowac takiego kurczaka z migdalami:)
OdpowiedzUsuńO, moja mama taki robiła! To smaki mojego dzieciństwa. Teraz już nie jem miesa, ale ten smak pamiętam z bardzo dawna :)_
OdpowiedzUsuńO jaki smakowity :D
OdpowiedzUsuńmięso z migdałami jest fantastyczne!
OdpowiedzUsuń