Cykata
Najszybszy i najprostszy sposób na zrobienie skórki pomarańczowej do ciasta to cykata. Tak mówiła na nią moja mama i zawsze przed świętami kroiła drobno skórkę i zasypywała ją cukrem w słoiczku. Już po kilku dniach nadawała się do użycia. Ależ to był smak i zapach!!!
skórka z pomarańczy - ilość dowolna
cukier
słoik i łyżeczka
oraz ostry nóż
Pomarańcze dokładnie szorujemy i obieramy. Najwygodniej nakroić je w ćwiartki i ściągnąć skórkę. Każdą ćwiartkę skórki pozbawiamy białej części, tak jakby filetujemy, tak by została sama pomarańczowa część.
Kroimy jak najdrobniej umiemy w kosteczkę.
Do słoiczka wsypujemy warstwę skórki, ok 0,5 cm, i zasypujemy cukrem, tak by zakrył lekko skórkę. Na cukier wsypujemy kolejną warstwę skórki i znowu cukier. Robimy takiego przekładańca aż skończy nam się skórka. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Słoiczek zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej aż skórka puści sok i cukier się rozpuści. Cykatę wstawiamy do lodówki i używamy wtedy kiedy mamy potrzebę. Skórkę w takiej formie możemy przechowywać kilka miesięcy.
I sporo cierpliwości się jeszcze przyda ;))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za podsunięcie pomysłu. W tym świątecznym okresie skórka pomarańczowa bardzo się przyda do wypieków :)
OdpowiedzUsuńMówi się czasami o smaku lata... te skórki są moim smakiem zimy. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Swietny i szybki przepis,robiony kilka razy w roku :),pozdrawki !
OdpowiedzUsuńno proszę, dokładnie zrobiłam coś takiego niedawno i nie wiedziałam, że zrobiłam ... cykatę, dzięki za nadanie nazwy mojej zabawie ze skórką pomarańczy, fajny blog
OdpowiedzUsuń