Placki ziemniaczane inaczej...
Choć Święta za pasem a jutro pewnie pojawi się u nas choinka dzisiaj u mnie całkiem nie świątecznie. Wyprawa na tańce z Córcią, potem masowa produkcja placków ziemniaczanych, małżoniasta szarlotka (ZNOWU!!! ale z głębi serca jako niespodzianka), no może popełnię dzisiaj jeszcze pierniczki ale takie całkiem inne niż zazwyczaj.
W jednym z dodatków do KUCHNI, z serii Poradnika Domowego, znalazłam przepis na placki ale całkiem inne niż te, które robię. Koperek nadał im świeżości, ser wzmocnił smak, mała ilość mąki to lekkość. Dla mnie pyszne!!! nie wiem co powie ten, na którego czeka usmażona sterta :)
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki żółtego tartego sera o intensywnym smaku np. Cheddara
2 pęczki koperku, posiekane
3 jajka, rozbełtane
3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub w malakserze. Dodajemy jajka, ser, koperek, mąkę i przyprawy. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zgrabne placuszki aż będą rumiane.
Osaczamy na papierowym ręczniku.
fajny pomysł, żeby dodać ser.
OdpowiedzUsuńNa taką serową odmianę może bym się i skusiła :)
OdpowiedzUsuń