Dyniowe ciasto z kremem czekoladowym

Dyniowe ciasta, dyniowe zupy, cóż... mamy po prostu jesień :) może trochę halloweenowo ale nie tak do końca polecam dziś ciasto. Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków. Słodkie, wilgotne, korzenne, bardzo pyszne!


1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

8 łyżeczek kremu typu Nutella (4 łyżeczki na mini bochenek)

Purée z dyni: dynię myjemy, czyścimy z pestek, kroimy na kawałki i kładziemy na papierze, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 min. Następnie, jeśli skórka jest bardzo gruba obieramy ją, jeśli nie, miksujemy razem ze skórką na purée.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie foremki (18,5 x 9cm) , bądź jedną ( 25 x 11 cm) smarujemy masłem.
W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawiamy.
W drugiej misce, widelcem, mieszamy cukier, olej, wodę, dynię, jaja i ekstrakty.
Składniki mokre wlewamy do suchych delikatnie dokładnie łączymy.
Wlewamy ciasto do foremek. Na wierzch każdego kładziemy po cztery czubate łyżeczki Nutelli (jeśli duża foremka, to odpowiednio 4 czubate łyżki). Następnie, wykonując ruchy okrężne, wsmarowujemy ją w ciasto.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40-45 min. (jeśli w większej foremce piecz 60 min.), do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy.
Po tym czasie, wyjmujemy ciasto, przez 15 min. pozwalamy mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmujemy z foremek i studzimy.

Komentarze

  1. zapowiada się bardzo smacznie po zdjęciach , dynia i czekolada mm musi być słodko i smacznie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wygląda fajnie na Twoich zdjęciach i ta nutella ! Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty