Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24
Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.
Tiramisu
3 żółtka
100 g cukru
300 g mascarpone
50 ml likieru kawowego
szklanka mocnej kawy
250 g biszkoptów typu języczki
kakao do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier. Mieszamy.
Biszkopty maczamy na kilka sekund w kawie i układamy w naczyniu (lub pucharkach).
Układamy następujące warstwy: krem, biszkopty, krem, kakao, krem... az do wyczerpania biszkoptówi kremu.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
My jemy je często i chętnie eksperymentujemy :D
OdpowiedzUsuńu nas tez już w kilku wersjach bywało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Tiramisu moglabym jesc codziennie. Na sniadanie, obiad i kolacje :) A takze na drugie sniadanie i podwieczorek ha ha :)
OdpowiedzUsuń