Migdały w piernikowym karmelu czyli Słodki Czwartek odc.34
Było słodko, bardzo słodko i właśnie mija jeden z lepszych dni w ostatnim czasie... przepis znalazłam w Cudownym blogu i zniknęły w zastraszającym tempie.
Nawet Syncio próbował mówić migdał domagając się jeszcze i jeszcze!!!
Nawet Syncio próbował mówić migdał domagając się jeszcze i jeszcze!!!
pół szklanki wody
szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
łyżeczka przyprawy do piernika
400g migdałów
Blachę wykładamy papierem, na który później wysypiemy gotowe migdały.
Na patelnię z grubym dnem wysypujemy cukier i zalewamy wodą. Ustawiamy
na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie
mieszamy. Następnie dodajemy migdały i dokładnie całość mieszamy, aby
migdały całe były oblane karmelem z przyprawami. Gotujemy migdały ok 8mniu minut.
Po chwili cukier z przyprawami zacznie ponownie się krystalizować. I w
tym momencie autorka przepisu napisała aby dalej całość podgrzewać na
zmniejszonym ogniu, aż całość ponownie się rozpuści. W moim przypadku
jednak wszystko przebiegło bez krystalizacji. Od razu miałam tylko błyszcząca skorupkę choć chciałam kryształki :P
O widzę że postawię koment przed przepisem jako takim, ale do rzeczy :-) zapowiada się smakowicie, i lubię bardzo migdały ale osobiście prażone i solone z grzanym piwkiem... mmm :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Michał
Dziękuję za komentarz :) przepis już jest!
Usuńbędzie się śliniło :))
OdpowiedzUsuńhe he :)
UsuńPyszne... ale ja bym zblanszowała wcześniej migdałki a potem karmel :) Mniam.... !
OdpowiedzUsuń