Migdały w piernikowym karmelu czyli Słodki Czwartek odc.34

Było słodko, bardzo słodko i właśnie mija jeden z lepszych dni w ostatnim czasie... przepis znalazłam w Cudownym blogu i zniknęły w zastraszającym tempie. 
Nawet Syncio próbował mówić migdał domagając się jeszcze i jeszcze!!!


pół szklanki wody
szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
łyżeczka przyprawy do piernika
400g migdałów


Blachę wykładamy papierem, na który później wysypiemy gotowe migdały.
Na patelnię z grubym dnem wysypujemy cukier i zalewamy wodą. Ustawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy migdały i dokładnie całość mieszamy, aby migdały całe były oblane karmelem z przyprawami. Gotujemy migdały ok 8mniu minut.
Po chwili cukier z przyprawami zacznie ponownie się krystalizować. I w tym momencie autorka przepisu napisała aby dalej całość podgrzewać na zmniejszonym ogniu, aż całość ponownie się rozpuści. W moim przypadku jednak wszystko przebiegło bez krystalizacji. Od razu miałam tylko błyszcząca skorupkę choć chciałam kryształki :P

Komentarze

  1. O widzę że postawię koment przed przepisem jako takim, ale do rzeczy :-) zapowiada się smakowicie, i lubię bardzo migdały ale osobiście prażone i solone z grzanym piwkiem... mmm :-)
    Pozdrawiam.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne... ale ja bym zblanszowała wcześniej migdałki a potem karmel :) Mniam.... !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty