Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31

Robiąc te kotleciki miałam wiele wątpliwości i wieszczyłam powyskubywane morele i powypluwaną kaszę... a tymczasem dzieci nawet słowa nie powiedziały, jadły je dwa dni pod rząd. 
Lekko pikantne, nie za suche, pełne smaku kotleciki. U mnie nie na patykach choć w oryginale własnie powinny na nich tkwić. 
Przepis podpatrzony w "Kipi Kasza", zmodyfikowałam według rodzinnych upodobań.


Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze)

600 g mielonej wołowiny
1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu
1 duże jajko

do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem

Morele kroimy w kosteczkę.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.
Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Formujemy podłużne kotleciki i smażymy je ok 4 minut z każdej strony.




Komentarze

  1. Genialne, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Morele to chyba taki smakowy twist w tych kotletach, co? Robię kotlety z panierką z płatków jaglanych, muszę więc spróbować i Twojej wersji z kaszą i owocami. Talerz wypełniony tymi smakołykami wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że to bardzo smaczne połączenie! polecam cały zestaw :)

      Usuń
  3. Świetne ... marzy mi się ta książka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup koniecznie, można ja nabyć taniej w dyskontach :)

      Usuń
  4. Właśnie je zrobiłem, są interesujące, mizeria na pewno będzie pasowała. Chwilami dominuje u mnie imbir ale czuć też słodką morelę i inne smaki także chyba jest OK :) W moim przypadku zostały upieczone- żona obecnie karmi także staram się unikać smażenia. Z proporcji jak w przepisie wyszło mi 18 kotletów :) zrobiłem je w kształcie zwykłego mielonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo cieszę się, że skorzystał pan z przepisu i, że kotleciki się udały!!! dziękuję też za komentarz i życzę wszystkiego smacznego :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty