Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow

To kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej.



Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow

2 duże buraki
1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
2 duże jajka
ząbek czosnku
sól, pieprz
listki tymianku

Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C.
Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko.

Komentarze

  1. Buraki to jedno z najpyszniejszych, ale i nie do końca docenianych warzyw. A ja uwielbiam! Barszcz ukraiński, chłodnik, pieczone buraki z kozim serem, botwinka, surówka z buraczków...a także podobne buraczane kotlety to wszystko to, co kocham! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam buraki! pod każda niemal postacią :)

      Usuń
  2. Wspaniałe te kotlety. Już od dłuższego czasu się zabieram za zrobienie takich, ale niestety jeszcze mi się nie udało. Muszę przyspieszyć tempo marzeń! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj musze koniecznie spróbować - buraki i kasza jaglana to moi ulubieńcy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie:) i ładny kolor mają:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty