Crumble śliwkowo morelowe
Kruszonkę uwielbiam! Owoce również a kruszonka i owoce to Crumble.
Od kliku dni na deser piekę sobie różne owocowe wariacje. Jest pysznie!
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g płatków owsianych
20 g pestek słonecznika
60 g masła
30 g brązowego cukru
po pięć moreli i śliwek
Owoce myjemy i pestkujemy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Składniki ciasta łączymy, mają przypominać kruszonkę, i rozkładamy na owocach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 30 minut.
Polecam również wariant śliwkowo jabłkowy i jabłkowo borówkowy.
Ale pyszne to crumble :) Na razie próbowałam tylko z jabłkami, jednak nie omieszkam się wypróbować i tej wersji.
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble! UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam, i dochodzę do wniosku, że wolę crumble od ciasta :-) Podziwiamy Twoje wariacje... pozdrawiamy cieplutko
OdpowiedzUsuńano pysznie :) kruszonka na takich owocach dostaje dodatkowego kopa, to już nie ta sama kruszonka co na bazowym drożdżowym cieście
OdpowiedzUsuńcrumble są pyszne, u nas były dawno temu z truskawkami:) i do tego gałka lodów śmietankowych, albo waniliowych. Muszę zrobić ze śliwek.
OdpowiedzUsuńO! Zapomniałabym o crumblach, gdyby nie Ty! Muszę spróbować tej wersji ze śliwkami i morelami:)
OdpowiedzUsuń