Crumble śliwkowo morelowe

Kruszonkę uwielbiam! Owoce również a kruszonka i owoce to Crumble. 
Od kliku dni na deser piekę sobie różne owocowe wariacje. Jest pysznie!


60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g płatków owsianych
20 g pestek słonecznika
60 g masła
30 g brązowego cukru
 
po pięć moreli i śliwek

Owoce myjemy i pestkujemy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Składniki ciasta łączymy, mają przypominać kruszonkę, i rozkładamy na owocach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 30 minut.
Polecam również wariant śliwkowo jabłkowy i jabłkowo borówkowy.


Komentarze

  1. Ale pyszne to crumble :) Na razie próbowałam tylko z jabłkami, jednak nie omieszkam się wypróbować i tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się zastanawiam, i dochodzę do wniosku, że wolę crumble od ciasta :-) Podziwiamy Twoje wariacje... pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. ano pysznie :) kruszonka na takich owocach dostaje dodatkowego kopa, to już nie ta sama kruszonka co na bazowym drożdżowym cieście

    OdpowiedzUsuń
  4. crumble są pyszne, u nas były dawno temu z truskawkami:) i do tego gałka lodów śmietankowych, albo waniliowych. Muszę zrobić ze śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Zapomniałabym o crumblach, gdyby nie Ty! Muszę spróbować tej wersji ze śliwkami i morelami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji