Śliwianki czyli Okrągłe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam sezonowe owoce! tak jak i ciasto drożdżowe pod każdą niemal postacią. Z tych dwóch miłości wychodzą na ogól najlepsze słodkie placki ale i bułeczki... takie jak dzisiaj na śniadanie... i kolację :)
Inspiracją był, tak jak ostatnio przy strucli, przepis na rogaliki zamieszczony w ostatnim numerze KUCHNI.


ciasto:
30 g świeżych drożdży
150 ml wody
300 g mąki pszennej typ 650
1 jajko kurze lub 2 przepiórcze
3 łyżki cukru
1 łyżka margaryny bez mlecznej lub masła - rozpuszczona

5 średniej wielkości śliwek

kruszonka:
1 żółtko kurze lub 1 jajko przepiórcze
cukier

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do miski z mąką. Jajko ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, dodajemy do mąki tak jak i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, ja zrobiłam to mikserem, i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą rozwałkowujemy na omączonej stolnicy na kółeczko. Na środku układamy połowę śliwki i zawijamy w mieszek, który układamy szwem do spodu na papierze do pieczenia. Posypujemy okruchami kruszonki.
Żółtko lub jajko mieszamy energicznie z cukrem. Chodzi o to by uzyskać coś na kształt okruszków. Ja zużyłam kilka łyżeczek ale nie liczyłam ile.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 20 minut lub do zrumienienia.


Komentarze

  1. Lubię Twoje słowotwórstwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne!
    jesteś mistrzynią sezonowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za wypieki! A tak się zastanawiałyśmy co tu przygotować ze śliwek. Dzięki :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale fantastyczny pomysł, nigdy nie widziałam drożdżówki ze śliwką, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A powiedz nie miałaś problemu z wypływającymi z nich sokami? Zrobiłam jagodzianki i niestety mi wszystko wypłynęło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie przy jagodziankach często pękają.
      Tym razem tylko z dwóch mi wypłynął sok i tylko w tych ze śliwkami (piekłam też z jabłkiem i malinami oraz borówkami). Bardzo ważne jest by mocno skleić ciasto id spodu. Czasem jednak i to nie pomaga bo bułeczki pękają z boku :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty