Sznycle z indyka marynowane z tymiankiem, podane z sosem porzeczkowo jabłkowym
Syncio zaakceptował brzuszkowo słoiczkowego indyka więc i ja sięgnęłam po to mięsko :) tak powstały bardzo aromatyczne sznycle z pysznym sosem. Polecam z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami.
400 g piersi z indyka pokrojonej na plastry
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz do smaku
jabłko typu antonówka, papierówka
3 garści czerwonej porzeczki
szczypta cukru trzcinowego, soli i pieprzu
Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią plastry mięsa. Mięso chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Jabłko obieramy i kroimy, gotujemy z odrobiną wody razem z porzeczkami. Kiedy owoce będą miękkie przecieramy je przez sitko. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej, na rumiano, sznycle. Gotowe przekładamy na półmisek i polewamy sosem.
Ten sos mnie bardzo ciekawi. Porzeczki są, więc może wypróbuje :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCo za kompozycja!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne.
cudny przepis! Bardzo lubię słodkie sosy z mięsem.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń