Sznycle z indyka marynowane z tymiankiem, podane z sosem porzeczkowo jabłkowym

Syncio zaakceptował brzuszkowo słoiczkowego indyka więc i ja sięgnęłam po to mięsko :) tak powstały bardzo aromatyczne sznycle z pysznym sosem. Polecam z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami.



400 g piersi z indyka pokrojonej na plastry

2 łyżki oliwy
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz do smaku

jabłko typu antonówka, papierówka
3 garści czerwonej porzeczki
szczypta cukru trzcinowego, soli i pieprzu

Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią plastry mięsa. Mięso chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Jabłko obieramy i kroimy, gotujemy z odrobiną wody razem z porzeczkami. Kiedy owoce będą miękkie przecieramy je przez sitko. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej, na rumiano, sznycle. Gotowe przekładamy na półmisek i polewamy sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty