Polpettone czyli Włoski Klops z Pomidorami

"Dwaj Łakomi Włosi" rozpanoszyli się w ten weekend w mojej kuchni na dobre. W sobotę testowałam kolejne, inne, ciasto na pizzę ale o tym "inną razą" jak mawiali w jednym filmie... Dzisiaj zapraszam na klops z mięsa mieszanego duszony w pomidorach. Delikatny, rozpływający się w ustach, pyszny sam w sobie.


500 g mielonej wołowiny
po 250 g mielonej wieprzowiny i cielęciny
4 roztrzepane jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
75 g bułki tartej
75 g parmezanu
sól, pieprz
8 łyżek oliwy z oliwek
2 posiekane cebule
75 ml białego wina
4x400 g passaty z kawałkami pomidorów (u mnie pół na pół passata i pomidory krojone z puszki)

W misce mieszamy mięso z jajami, gałką, bułką oraz parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Lepimy z masy podłużną bryłę.W wielkim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Delikatnie wkładamy klops i obsmażamy go ze wszystkich stron. Następnie dodajemy posiekana cebulę i smażymy ok 10 minut by zmiękła. Wlewamy wino i gotujemy aż alkohol odparuje. Dodajemy passate i pomidory. Jeśli nie przykrywają klopsa dolewamy wody. Przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu ok 1,5 godziny. Doprawiamy sola i pieprzem. Wyjmujemy klops z sosu, delikatnie kroimy na plastry.
Podajemy posypane parmezanem w towarzystwie pieczywa lub makaronu.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji