Mus na Hummus

Do zrobienia tej pysznej pasty zabierałam się kilkukrotnie i jakoś nie mogłam się zebrać. W końcu dnia wczorajszego zaryzykowałam wykorzystując sok z cytryny i zrobiłam. A jak zrobiłam to nie mogłam się powstrzymać i jadłam, i jadłam, i sam, i ze świeżo upieczonymi bułkami dyniowymi... 
a dziś Syncio lekko zsypany więc sok z cytryny chyba mu jednak nie służy... ale i tak na śniadanie bułkę z Hummusem zjadam... uzależnienie???
Przepis, jeśli chodzi o składniki i proporcje, jest mój. Musiałam z pewnymi składnikami uważać lub je pominąć, więc pewnie to nie taki hummus HUMMUS! ale i tak jest pyszny!


150 g suchej ciecierzycy
120 g wody
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
pól startego ząbka czosnku
sól, pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki

powinno być jeszcze kilka łyżek tahini ale sezamu się nie odważyłam spróbować jako silnego alergenu

Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie, odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Dodajemy wodę, oliwę, czosnek, sok i przyprawy oraz natkę i mieszamy. Zostawiamy na chwil kilka by się przegryzło :)


Komentarze

  1. Nie dalej jak dziś rano dyskutowałyśmy z Starszą Siostrą o tym jak mało popularny jest u nas hummus i nie wiemy dlaczego - bo jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda!!! sama się zastanawiam czemu go zrobiłam dopiero teraz!

      Usuń
  2. Hummus, a raczej jego przygotowanie, jeszcze przede mną. Tylko kto mi upiecze dyniowe bułeczki? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię czasem hummus, ale nie jest moim ulubionym "maziu-maziu". Co jest raczej dziwne, bo ciecierzycę gotowaną uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonale rozumiem Twoje nowe uzależnienie, bo przepadam za hummusem! Gdy będziesz mogła sobie pozwolić na pikantniejsze przyprawy to polecam wersję z ziarnami kolendry/kuminu, albo z chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciecierzyca w szafce jest, dzięki za przypomnienie :-) I to prawda z pikantnymi przyprawami smakuje równie wyśmienicie :-) Zrobiłam się głodna! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do hummusu dodaje jeszcze tahini, które robię sama. I wtedy smakuje naprawdę orientalnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji