Faszerowana pierś z indyka i Warkocze kukurydziano dyniowe

Jesień idzie wielkimi krokami, słońce świeci ciepło niskimi promieniami, wszystko zaczyna się złocić, czerwienić, niebawem skończą się owocowe wyżerki gdyż pojawiły się już zwykłe węgierki, które zwiastują czas powideł i domowych przetworów.
Myśli nie zawsze pozytywne zaczynają zaprzątać mi głowę, trzeba sobie jakoś z tym radzić. Tęsknię za czekoladą... 
Dzisiaj raczę się i pocieszam pszenno kukurydzianymi warkoczami z dynią oraz nafaszerowaną pieczenią z indyka. I Was zapraszam ;)
Jutro morelową konfiturę zamierzam zrobić i zapiekankę z ziemniaków oraz pomidorków pokazać :)


FASZEROWANA PIERŚ Z INDYKA Z RODZYNKAMI

500 g filetu z piersi indyka

mięso z 1 uda z indyka, zmielone
1 małe jajko (u mnie przepiórcze)
po łyżce kaszy manny, koperki i natki pietruszki
2 łyżki rodzynek
1 mały ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku
łyżka oliwy

Filet myjemy i rozkrawamy ale nie do końca.
Mięso z uda mieszamy z kaszką, ziołami, rodzynkami, jajkiem, startym na tarce czosnkiem i doprawiamy. Zagniatamy w wałek i rozkładamy na filecie. Filet zwijamy mocno. Wkładamy do niewielkiej foremki wyściełanej papierem do pieczenia. Wcześniej smarujemy do oliwą, solimy i pieprzymy.
Pieczemy w 180 st.C ok godziny i 20 minut. Polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem. Kroimy gdy ostygnie. Idealny na obiad ale i do kanapek.


PSZENNO KUKURYDZIANE WARKOCZE Z DYNIĄ

30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni utłuczone w moździerzu
1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w połowie wody. Zostawiamy do spienienia na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy do niego zaczyn oraz resztę wody oraz 3/4 pestek. Mieszamy, zagniatamy, mikserem ok 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do wyrastania w naoliwionej misce na ok godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 4 wałeczki i po dwa splatamy. Układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy pestkami.
Bułki chwile powinny podrosnąć. Pieczemy je w 200 st.C ok 15 minut by się ładnie zrumieniły.


Komentarze

  1. Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
    http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warkocze są niesamowite!
    Chyba je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  3. No po prostu rewelacja!!! Mi życia nie starczy, żeby to wszytsko zrobić!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji