Serowo cukiniowa Zapiekanka z pomidorowym sosem
"Dwaj łakomi Włosi" w akcji
czyli pyszna zapiekanka z cukinii, sera i sosu pomidorowego. Na sam
widok i zapach Małżon się zaślinił a koleżanki jadły i zachwalały.
Prosta w przygotowaniu, niespecjalnie droga i bardzo aromatyczna!!!
3 duże cukinie, pokrojone wzdłuż na pól cm plastry
maka pszenna do oprószenia
4 jajka lekko rozmącone widelcem z solą i pieprzem
olej roślinny
200 g twardej mozzarelli pokrojonej w koskę
5 łyżek startego parmezanu ( najlepiej świeżo startego)
kilka listków bazylii
sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 posiekana mała cebulka
600 g pomidorów z puszki
szczypta soli i kilka podartych listków bazylii
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebule by zmiękła. Dodajemy pomidory, bazylię i sól. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Plastry cukinii prószymy mąką i zanurzamy w jajku.
Na patelnie wlewamy tyle oliwy by przykryła dno. Powoli podgrzewamy. Smażymy na niej na rumiano, z każdej strony, plastry cukinii. Osączamy na ręczniku papierowym.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy plastry cukinii, polewamy sosem i rozkładamy kawałki mozzarelli, posypujemy parmezanem i bazylią. Układamy tak warstwy do skończenia składników. Na wierzchu powinien być ser.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 min, aż wierzch się zrumieni na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i przed podaniem lekko studzimy. Podajemy z pajda chrupiącego chleba.
Uwielbiam cukinię zapiekaną z warzywami :) Mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Ta Twoja zapiekanka wygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńmimo, ze jestem po obiedzie to glodna sie zrobilam na widok tej zapiekanki! :D
OdpowiedzUsuńO nie!!!! Jestem zazdrosna...O koleżanki, że one jadły...
OdpowiedzUsuń