Drożdżowe ślimaki z marcepanem i porzeczkami
Mam ostatnio do wykorzystania sporo marcepanu. Postanowiłam go wykorzystać również do drożdżowego wypieku. Co powiecie na ślimaczki? a jeszcze jak dołożę do nich porzeczki i to czerwone? mnie bułeczki zauroczyły wyglądem i smakiem. Mam nadzieję, że zostanie nam kilka na weekend na Mazurach... albo chociażby na podróż... tym optymistycznym akcentem kończę. Zapraszam na Ślimaczki i do poniedziałku :)
25 g świeżych drożdży
125 ml wody lub mleka
250 g maki pszennej typ 650
1 jajko kurze lub 2 przepiórcze
75 g cukru
40 g miękkiej margaryny bez mlecznej lub masła
100 g marcepanu, startego na tarce
4-5 garści czerwonej porzeczki
masło i cukier trzcinowy do posypania
Drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajko,cukier i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, ja zrobiłam to mikserem, i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na omączonej stolnicy na prostokąt. Posypujemy go marcepanem i porzeczkami. Zwijamy w ciasną roladę i kroimy ostrym nożem na 12 części. Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Zostawiamy do wyrośniecia na pół godziny.
Po tym czasie pieczemy je ok 20 minut w 180 st.C.
Studzimy na kratce.
Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwej podróży i udanego weekendu!
dzięki wielkie!
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńI z porzeczkami.
Miłego weekendu.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i porzeczki, pyszny kontrast słodko-kwaśny :)
OdpowiedzUsuńno po prostu ....MNIAM!!!
OdpowiedzUsuń