Słodki Chleb Cynamonowy czyli Słodki Czwartek odc.16 i kolejne wspólne pieczenie!

Tak! odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :)
Przygód miałyśmy co nie miara, każda prawie kombinowała z mąką. Ja na dodatek z mlekiem, jajkiem i orzechami. Zapraszam na ten niezwykły chleb!


Słodki Chleb Cynamonowy 

biga:
170 g mąki pszennej razowej (u mnie 100 g zwykłej pszennej i 70 g 1850)
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła (u mnie margaryna bez mleczna)
lekko roztrzepane,duże jajko (3 przepiórcze)

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem i ja tak zrobiłam. Najdłużej do 3 dni).

ciasto :
170 g mąki pszennej razowej (u mnie 100 g zwykłej pszennej i 70 g 1850)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka (u mnie sojowego)
filiżanka rodzynek

Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

ciasto właściwe:
biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej (3 pszennej zwykłej i 4 graham)
płaska łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych (u mnie garść płatków migdałowych)

cukier cynamonowy:
3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu 

ciasto chlebowe:
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty.
Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy,skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.
Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.


A oto lista piekarek :)

Komentarze

  1. Pięknie upieczony!
    Lubię patrzeć na wspólne chleby.
    Dziękuję za Twój udział.

    OdpowiedzUsuń
  2. no coś ty jaka buła!!! wspaniale wyszedł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    pieknie wyszedl!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny wyszedł! dzięki za wspolna akcje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny chlebek :) Ja sobie zamrozilam kilka kromek :) Moj Synek go pokochal od pierwszego kesa :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiewiórko Marianno cieszę się, że razem piekłyśmy, śledzę twój blog od dłuższego czasu, a takie wspólne pieczenie zbliża w blogowym światku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten chleb w tytule powinien mieć wpisaną przygodę :D i końcowy efekt z sukcesem::) Śliczny bochenek upiekłaś

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto było pokombinować, by go smakować! Dziękuję za ten wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  9. Marianno-Wiewióro, twój chleb ma taki kusząco-delikatny miąższ - naprawdę warto pokombinować z różnymi mąkami. Pozdrawiam, Beata :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł super! Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj dużo się działo :)
    Było miło wspólnie piec. Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja jeszcze w wyniku swojej pomyłki "kombinowałam" z ilością mąki dodanej do ciasta właściwego / źle coś przeczytałam i zamiast 7 łyżek maki - dodałam 1 :) ... ale jakoś wyrosło ... widocznie tego ciasta chlebowego nie można zepsuć :) /
    Dziękuję Ci za wspólne pieczenie ...
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb, buła, ciasto...niezwykła jest ta różnorodność!
    Dzięki za wspólne pieczenie:)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam chleb pieczony w domu!
    Zdecydowanie w taki chleb wkłada się serce, które nadaje mu tego wyjątkowego smaku:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  15. Każda z nas coś kombinowała i tyle pysznych chlebów nam wyszło:) dziękuję za wspólne pieczenie:)
    Ps: czy mogę prosić o zmianę linka na www.smakmojegodomu.blox.pl, bo ten z blogspota to nie mój blog:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ jesteśmy kreatywne kuchary, każda co innego z tym przepisem powydziwiała , a chleby u wszystkich jak malowane. Wyraźnie z pszenną mąką jest bardziej na słodko, spróbuję, bo z pszennej razowej trudniej i dłużej wyrasta.
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny po raz kolejny!! Niebywały urodzaj wspaniałych chlebów.

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiewiórko ja również jestem pod ogromnym wrażeniem naszych chlebów wspólnych. Jeden przepis a każdy inny i każdy piękny (tylko mój z dziurą :)). Wspaniale Ci się upiekł. Dziękuję za kolejny wspólny weekend przy tym samym chlebie. Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. najpiękniejsze jest to, że chyba nie ma dwóch identycznych chlebków :)
    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki cudowny chlebek! Szkoda, że nie wiedziałam o tej inicjatywie, bo z przyjemnością bym się przyłączyła :) Ale przepis na pewno wypróbuję i tak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty