Tymiankowy Pstrąg z Balsamicznymi Buraczkami czyli Środowe Rybki odc.19

Jak to zwykle bywa gdy coś zaplanuję są obsuwy. Wczorajszego wieczoru po zakupach nie miałam już kiedy zasiąść do laptopa. Dzisiaj więc siadam gdy Syncio śpi a Córcia  w klubiku i nadrabiam zaległości.
To bardzo prosty sposób na naprawdę wyśmienitą i bardzo apetycznie się prezentująca rybę. Jako dodatek podałam buraczki, upieczone by nabrały słodyczy ale i twardawe, lekko chrupiące, z octem balsamicznym, szczyptą soli i kropelką oliwy EV. Mi nic więcej w ten upał nie potrzeba tylko takie szybkie smakowite danie :)


Tymiankowy Pstrąg z Balsamicznymi Buraczkami

1 filet z pstrąga, ze skóra ale bez ości
łyżka oliwy
garść łodyżek tymianku razem z listkami
sok z cytryny, ok łyżki

kilka młodych buraczków (pokrojonych w ćwiartki i podpieczonych by wydobyć ich słodycz)
łyżeczka octu balsamicznego, kilka kropli oliwy EV i szczypta soli

Pstrąga solimy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy tymianek oraz, od razu by nie strzelał zbytnio, filet z ryby, skórą do dołu. Rybę smażymy ok 5 minut. Po tym czasie przewracamy ją i dosmażamy 2 minutki. Wlewamy sok z cytryny i bujamy patelnią. Podajemy od razu z buraczkami (obranymi) polanymi dressingiem z octu, oliwy i soli.


Komentarze

  1. Och pstrąg. Chcę nad jezioro lub morze gdzie jest dużo świeżych i pysznych rybek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja, i ja! zabierz mnie ze sobą ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię te Twoje środowe (czy też czwartkowe) rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadam oczami patrząc na kuszącą propozycję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wczoraj buraczki pieczone z octem balsamicznym miałam,
    ale bez takiego pysznego pstrąga;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji