Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina

Czyli Poulet aux champiqnons avec un sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)

kurczak z pieczarkami w sosie z białego wina

Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina

sos:
30 g masła
30 g mąki
450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml białego wina
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

2 łyżki masła
500 g filetu z kurczaka lub indyka, pokrojonego w kostkę
250 g (u mnie 150 g) pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
garść posiekanej natki pietruszki


Robimy sos:
Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i rozcieramy na gładka masę. Mieszamy aż zasmażka stanie się złocista. Zdejmujemy z ognia i stopniowo ciągle mieszając wlewamy letni bulion.
Ponownie stawiamy rondel na średnim ogniu. Gotujemy sos ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dolewamy wino, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Wyłączamy płomień, dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
W trakcie gotowania sosu przygotowujemy mięso. Rozgrzewamy masło na patelni i obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. Dorzucamy plasterki pieczarek i smażymy razem, aż mięso będzie gotowe w środku.
Mięso z pieczarkami nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki lub estragonem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji