Makaron w sosie pomidorowym z warzywami

Taki spontaniczny to przepis. Z głowy, z podręcznych składników i odrobiny dobrych chęci by zadowolić podniebienie Małżona mego kochanego.


300 g ulubionego makaronu

puszka całych pomidorów + pół puszki passaty
3 spore pieczarki
ząbek czosnku
1/2 małej czerwonej papryki
2 gałązki tymianku
szczypta oregano
kilka płatków suszonego chili
sól, pieprz 
łyżka śmietany 18%

garść posiekanej bazylii
łyżeczka octu balsamicznego
oliwa do smażenia

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie tak by go nie zrumienić. Dodajemy chili, pokrojone w plasterki pieczarki, listki tymianku i rumienimy. Wrzucamy paseczki papryki, lekko podduszamy i dodajemy pomidory oraz passatę. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem, Mieszamy tak by nie porozrywać pomidorów i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie doprawiamy octem i zabielamy śmietaną, dodajemy bazylię oraz rozdrabniamy pomidory. Do rondla z sosem wrzucamy makaron i mieszamy. 
Podajemy posypane startym parmezanem i mozzarellą.

Komentarze

  1. Takie obiadki "z głowy" bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie improwizowane dania zazwyczaj sa bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy ,z głowy' zawsze smakują.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty