Makaron w sosie pomidorowym z warzywami
Taki spontaniczny to przepis. Z głowy, z podręcznych składników i odrobiny dobrych chęci by zadowolić podniebienie Małżona mego kochanego.
300 g ulubionego makaronu
puszka całych pomidorów + pół puszki passaty
3 spore pieczarki
ząbek czosnku
1/2 małej czerwonej papryki
2 gałązki tymianku
szczypta oregano
kilka płatków suszonego chili
sól, pieprz
łyżka śmietany 18%
garść posiekanej bazylii
łyżeczka octu balsamicznego
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie tak by go nie zrumienić. Dodajemy chili, pokrojone w plasterki pieczarki, listki tymianku i rumienimy. Wrzucamy paseczki papryki, lekko podduszamy i dodajemy pomidory oraz passatę. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem, Mieszamy tak by nie porozrywać pomidorów i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie doprawiamy octem i zabielamy śmietaną, dodajemy bazylię oraz rozdrabniamy pomidory. Do rondla z sosem wrzucamy makaron i mieszamy.
Podajemy posypane startym parmezanem i mozzarellą.
Takie obiadki "z głowy" bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńtakie improwizowane dania zazwyczaj sa bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPrzepisy ,z głowy' zawsze smakują.
OdpowiedzUsuń