Zupa z soczewicy i warzyw czyli Zupowe Wtorki odc.1
Zup nie jadamy codziennie. Ba! nawet raz w tygodniu zupa to rzadkość. Małżon zup nie lubi a ja do niedawna nie mogłam ich jeść. Teraz korzystając z wywarów warzywnych mogę. Wraz z nastaniem stycznia, w ramach systematyzowania postów na blogu oraz naszego jadłospisu rodzinnego, postanowiłam rozpocząć kilka cykli, m.in. Zupowe Wtorki. Tak więc raz w tygodniu zupa pojawi się na pewno, kilka z nich mam już w planie.
Dzisiaj pierwszy post z tej kategorii a w nim lekka, pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy, kopru włoskiego i marchwi. Przepis zaczerpnięty od Liski.
Zupa jest konkretna ale nie natrętna w smaku i konsystencji. Neutralna, nawet Syncio mógł ja dzisiaj zjeść z nami, a Córcia poprosiła o dokładkę.
1 średniej wielkości czerwona cebula
1/2 bulwy kopru włoskiego
2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w plastry
2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
3 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam tłoczonego na zimno, nie rafinowanego, nie oczyszczonego oleju ze słonecznika firmy rodzinnej Zielony Nurt)
ok. 5-6 dużych łyżek czerwonej soczewicy
1,5 litra wywaru jarzynowego lub drobiowego (u mnie warzywny)
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek białego pieprzu
świeża mięta do podania
Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy pokrojony koper włoski, marchew, ziemniaki i soczewicę. Podsmażamy 3-4 minuty.
Wlewamy gorący wywar, dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Podajemy posypaną listkami świeżej mięty.
Bardzo pyszna i pożywna zupa. A miseczka świetna, nigdy nie widziałam podobnej
OdpowiedzUsuń:) dzieki!!! zupa jest na prawdę świetna! a miseczka własnej roboty :)
UsuńGotuję bardzo podobną zupę na cielęcinie. Dodaję więcej ziemniaków i trochę inaczej przyprawiam (oprócz soli, pieprzu, listka laurowego i ziela angielskiego dodaję jeszcze kurkumę, tymianek, kminek, imbir i kolendrę mieloną). Córka uwielbia tą zupę, szczególnie w wersji miksowanej.
OdpowiedzUsuńo to faktycznie musi być smakowita Twoja wersja :)
Usuńtaka pożywna zupka jest idealna:)
OdpowiedzUsuńA z czego zrobiona ta miseczka ?
OdpowiedzUsuńz gliny :) po szkliwiona i wypalona oczywiście :)
Usuń