Klasyczny Jabłecznik czyli poWeekendowe Łakocie odc.2
Szarlotka jest ukochanym ciastem mego Małżona. Piekę ja dość często jednak zawsze w wersji teściowej. Tym razem postanowiłam zaryzykować i w sobotni wieczór upiec klasyczny jabłecznik, z cienkimi warstwami ciasta między którymi kryje się gruby pokład aromatycznych jabłek. Smakował! wszystkim! a najbardziej jeszcze ciepły z lodami...
Przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki.
ciasto:
170 g mąki pszennej
55 g cukru pudru
110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
5 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych na większe cząstki*
pół łyżeczki cynamonu, zmielonego
szczypta goździków, zmielonych
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo - 1 łyżka bułki tartej
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w misie miksera lub
malakserem, można również zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno
kruche warto dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą,
lekko spłaszczamy i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Na patelnię wrzucamy kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier i sok z
cytryny. Gotujemy chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż
jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.
Płytką formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części.
Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią na dno i boki formy. Ciasto posypujemy
bułką tartą, wykładamy jabłka. Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy nią wierzch jabłek, łączymy z ciastem na bokach formy. Nakłuwamy
kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem
roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Pieczemy w 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem można oprószyć drobnym cukrem lub udekorować lodami.
jaka świetna szarlotka! taka warstwa jabłek, pełen wypad jak dla mnie:D:D
OdpowiedzUsuńpytanko -czy bułka tarta na cieście ma chronić przed zawilgoceniem od jabłek ?
OdpowiedzUsuńpozdrowionka
M.
:) myślę, ze tak choć i tak warstwa dolna raczej do chrupkich nie należy :)
Usuńbuziaki :)
no włąśnie z tym zawsze kłopot,no bo ja to bym chciała żeby właśnie dół był dosłownie kruchy :)
Usuńchyba najbardziej kruchy dół jest w tym cieście http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2012/08/rustykalny-placek-ze-sliwkami-i-jabkiem.html :) z tym, że raczej nadaje się ono do jabłek w plasterkach niż do marmolady, no chyba, ze podpieczesz je z 10 minut prze nałożeniem takowej :)
Usuńdzięki za podpowiedzi :)
UsuńSzarlotka to także moje ulubione ciasto. Uwielbiam w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń