Klasyczny Jabłecznik czyli poWeekendowe Łakocie odc.2

Szarlotka jest ukochanym ciastem mego Małżona. Piekę ja dość często jednak zawsze w wersji teściowej. Tym razem postanowiłam zaryzykować i w sobotni wieczór upiec klasyczny jabłecznik, z cienkimi warstwami ciasta między którymi kryje się gruby pokład aromatycznych jabłek. Smakował! wszystkim! a najbardziej jeszcze ciepły z lodami...
Przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki.


ciasto:
170 g mąki pszennej
55 g cukru pudru
110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
5 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych na większe cząstki*
pół łyżeczki cynamonu, zmielonego
szczypta goździków, zmielonych
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo - 1 łyżka bułki tartej
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w misie miksera lub malakserem, można również zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche warto dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Na patelnię wrzucamy kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Gotujemy chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.
Płytką formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części.
Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią na dno i boki formy. Ciasto posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka. Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy nią wierzch jabłek, łączymy z ciastem na bokach formy. Nakłuwamy kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Pieczemy w 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem można oprószyć drobnym cukrem lub udekorować lodami.



Komentarze

  1. jaka świetna szarlotka! taka warstwa jabłek, pełen wypad jak dla mnie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pytanko -czy bułka tarta na cieście ma chronić przed zawilgoceniem od jabłek ?
    pozdrowionka
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) myślę, ze tak choć i tak warstwa dolna raczej do chrupkich nie należy :)
      buziaki :)

      Usuń
    2. no włąśnie z tym zawsze kłopot,no bo ja to bym chciała żeby właśnie dół był dosłownie kruchy :)

      Usuń
    3. chyba najbardziej kruchy dół jest w tym cieście http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2012/08/rustykalny-placek-ze-sliwkami-i-jabkiem.html :) z tym, że raczej nadaje się ono do jabłek w plasterkach niż do marmolady, no chyba, ze podpieczesz je z 10 minut prze nałożeniem takowej :)

      Usuń
    4. dzięki za podpowiedzi :)

      Usuń
  3. Szarlotka to także moje ulubione ciasto. Uwielbiam w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji