Czerwona kapusta na słodko z owocami


Zima to nie tylko aromaty korzenne to dla mnie także zapach kapusty. Bigosy, wszelkie duszone wariacje na jej temat. Ciepłą, pożywna strawę z tej kapuchy można wyczarować.
Tym razem zainspirował mnie Tomek Woźniak i jego przepis z KUCHNI nr.12 z 2010 r.
Pozmieniałam co nieco by otrzymać smakowitą, intensywna w kolorze kapustkę będąca świetnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich lub daniem samym w sobie
jeśli podamy ja np w towarzystwie świeżo upieczonej ziołowej bagietki a kapustkę posypiemy uprażonymi orzechami włoskimi.
U mnie wystąpi w towarzystwie kotlecików z indyka i puree ziemniaczanym z koperkiem.


CZERWONA KAPUSTA NA SŁODKO Z OWOCAMI

500 g czerwonej, poszatkowanej, kapusty
ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
po garści pokrojonych drobno suszonych śliwek i moreli
100 ml miodu pitnego (w oryg. porto)
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
sok z połowy mandarynki
oliwa

W garnku na oliwie podsmażamy czosnek, dorzucamy kapustę i smażymy mieszając ok 5 minut by zmiękła.
Po tym czasie wrzucamy owoce, wlewamy miód, ocet i przyprawiamy.
Całość dusimy ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Próbujemy, dosmaczamy sokiem z mandarynki oraz solą i pieprzem.
najlepsza na drugi dzień.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty