o taaakie bułki...
...zawsze chciałam upiec! chrupiące, z wzorcowym pęknięciem i w kształcie wrzeciona. Udało się dzisiaj dzięki kornikowemu przepisowi na Banh mi. U mnie z podwójnej porcji przy czym otrzymałam 6 średniej wielkości bułeczek.
Składniki na preferment:
80 g mąki chlebowej
80 g wody
0,1 g świeżych drożdży (kulka wielkości główki szpilki)
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
150 g mąki chlebowej
20 g mąki żytniej (u mnie razowa)
60 g wody
2 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
łyżka śmietanki kremówki wymieszanej z ociupinką wody do posmarowania
Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowujemy preferment - wszystkie składniki mieszamy w miseczce na jednolitą pastę, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc na kuchennym blacie. Zaczyn powinien zwiększyć objętość przez noc.
Następnego dnia rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do misy miksera przesiewamy mąki. Dodajemy wodę, zaczyn oraz preferment. Zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera. Kiedy ciasto będzie formować się w jednolitą kulę, wsypujemy sól i wyrabiamy ciastko 5-7 minut, aż będzie miękkie, delikatne i jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 h, w połowie czasu składamy ciasto.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 3 części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i delikatnie spłaszczamy brzegi, wałkując je na blacie i rozciągając
Uformowane bułki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C razem z kamieniem lub blaszką.
Bułki smarujemy śmietanką, nacinamy i przekładamy na rozgrzany kamień/blachę. Na dno piekarnika wysypujemy szklankę kostek lodu.
Bułki pieczemy przez 20 minut lub do ze złocenia się skórki. Studzimy na kratce.
Śliczne!
OdpowiedzUsuńTo sięgam po jedną na śniadanie...
Miłego weekendu.
dziękuje :) i wspaniałego weekendu Tobie życzę :)
UsuńIdealne na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńto prawda! pozdrawiam!
UsuńJa mam osobiście małą obsesję na punkcie pieczenia chlebów i bułeczek. Narazie wybieram prostrze przepisy, ale idę do przodu. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńhehe z ta obsesja to tak jak u mnie :) ja staram się co i rusz korzystać z nowych receptur i rozwijać się w tej dziedzinie :)
UsuńWow, naprawdę idealne :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak coś drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńdobre pieczywko do tego dobre dodatki i jest ok
OdpowiedzUsuńtaka bułeczki z masełkiem na śniadanie..mmm mniam!
OdpowiedzUsuńoj tak! zestawienie idealne :)
Usuń!!! Nie chciałabyś wpaść do nas i nam piec i piec i piec... :)???
OdpowiedzUsuńZauważam zmianę w zdjęciach:)) Fantastyczne! Nowy sprzęt??
już to widzę... my pieczemy a dziewczyny i chłopak szaleją :) byłoby wesoło to na pewno :)
Usuńa co do zdjęć... dziękuję :) to zasługa Ewki z Domu Mokoszy, która mnie odważyła... tzn odważyłam się nie korzystać z trybu auto w aparacie i do tego program do obróbki i jest jak jest :) na razie czuje się w miarę usatysfakcjonowana :)
pozdrawiam słonecznie :)
Kochana, to już nigdy więcej auto! Różnica jest OGROMNA! Oczywiście na ogromny plus:) a z jakiego programu korzystasz, jeśli można zapytać;)
Usuń:) dzięki :) korzystam z dwóch. Jest to Gimp 2.6 i http://pixlr.com/o-matic/
Usuńfajna zabawa z nimi :)
Tego drugiego nie znałam! Ale czad! Super:) Ja korzystam z picmonkey.com - wypróbuj sobie, choć niestety wiele fajnych funkcji zrobili dla upgrade'a;))
Usuń