Karnawał i Szaszłyki z indyka, z jabłkami
U nas były ciepłym daniem sylwestrowym. Sprawdzą się jednak na każdej imprezie, teraz w Karnawale, ale także mogą być frajdą dla dzieci jeśli pozwolimy im nadziewać kawałki jabłka na patyczki. U nas Mały Łakomczuch nadziewał i kłócił się ze mną o to, że ja mam więcej :) Pomysł zaczerpnięty z bloga Kuchenne Czary Mary.
650 g filetów z piersi kurczaka lub indyka
2 słodkie jabłka
2 małe cebule
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz, sól
+ 12 szt. patyków do szaszłyków
Mięso myjemy i kroimy w małe kostki.
Wkładamy je do miseczki i obtaczamy w curry, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Chowamy do lodówki do czasu aż będą nam potrzebne.
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy wzdłuż, również na 8 części, które następnie rozdzielamy
na warstwy.
Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei
jabłko kurczaka i cebulę.
Wkładamy na grilla elektrycznego nagrzanego do 225 stopni i grillujemy około 20-25 minut (musimy mieć pewność, że mięso nie jest surowe) lub grillujemy na patelni grillowej i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 10 minut.
Podajemy z ulubionymi sosami lub ketchupem.
Hmmm...szaszłyki z jabłkiem - odważne połączenie. Przemyslę i może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńpolecam!!! szczególnie jeśli lubisz owocowo mięsne połączenia :)
Usuńjakoś niespecjalnie przepadam za indykiem. Może na Twoją wersję z jabłekim się skuszę bo wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdla mnie indyk jest koniecznością :( swobodnie możesz użyć kurczaka :)
Usuńrewelacyjny pomysł na imprezkę :) dzięki kochana za inspirację,jesteś niezastąpiona.
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję za miłe słowa :)pozdrawiam cieplutko.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowały! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń