Kus Kus zapiekany z Burakami i Serem
Miało być tak: siedzę, czytam nowy Ikeowy Live i jem gorącą, wyjętą prosto z pieca zapiekaną kaszkę kus kus i mnóstwem wspaniałych dodatków. Było tak: danie stygło nieubłaganie gdy ja próbowałam zapanować nad ryczącym młodszym i czegośchcącym starszym dzieckiem. I tak było pysznie :) teraz Synio śpi a ja mam chwilę sam na sam ze sobą i swoim bólem głowy oraz z blogiem :)
Przepis pochodzi z Feed Me Better.
na 1 porcję:
50 g kuskus
1 mały, upieczony burak
3 łyżki serka wiejskiego lub rozdrobnionego twarogowego (u mnie ta druga opcja)
1/2 małej cebuli (u mnie 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oliwy + 1/2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki tymianku
sól morska
świeżo mielony pieprz
Kuskus
zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem, około centymetra ponad poziom
kaszy i odstawiamy na pięć minut.
Na patelni z rozpuszczonym masłem
szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Gdy kuskus jest już
gotowy rozdrabniamy go widelcem, przyprawiamy ewentualnie solą,
pieprzem, tymiankiem. Dodajemy pokrojonego w półplasterki upieczonego
buraka, cebulkę i ser.
Mieszamy całość dokładnie z oliwą. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180
stopni. Zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Wygląda bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNa Ciebie zawsze można liczyć! Właśnie szukam jakiegoś dania kolacyjnego z burakami :D przepis zapisany do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, że mogłam pomóc :)
Usuńmmm, brzmi cudnie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Bardzo podoba mi się ta zapiekanka. Polskie smaki w nowym wydaniu. Pyszności!!
OdpowiedzUsuń