Wiosenny szybki placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.10

Przepis pochodzi z drugiego numeru KUKBUKa.
Przyznam, że zachęcił mnie swoją prostotą.
Nie wiedziałam jednak jakiego spodziewać się smaku. Okazało się, że jest idealny, trochę chrupiący, ciupkę kwaskowy i w sam raz słodki.
Do słodziutkiej kruszonki świetnie dopasowały się dorzucone przeze mnie wiśnie.
Polecam dla uczczenia pierwszego dnia wiosny, śnieżnego choć za oknem +2 i nawet ciutkę słonecznego.
Ach, zapomniałabym napisać, że dekoracje jabłuszkowo jajeczne takie jak u mnie na zdjęciach znajdziecie u Ewy z Domu Mokoszy ;)


10 g drożdży
3 łyżki cukru
75 g zimnego masła, startego na grubych oczkach tarki
150 ml ciepłego mleka
skórka otarta z połowy cytryny
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej

kruszonka:
1/2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżki krupczatki
1/2 szkl. cukru
50 g miękkiego masła

Do miseczki wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem. Wrzucamy starte masło.
Zalewamy mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Posypujemy skórka i zasypujemy mąką.
Miskę foliujemy i odstawiamy całość na 4 h w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy łyżką lub dłonią.
Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
Zagniatamy składniki kruszonki by przypominały okruszki.
Do ciasta wtykamy wiśnie i całość posypujemy kruszonką
Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut ustawiając temperaturę na 170 st.C


Komentarze

  1. Chrupiąco-kwaskowato i drożdżowo, czyli jak dla mnie idealnie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też idealnie :) ach ten zapach :)
      miłego czwartku :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapach drożdżowego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśnie i kruszonka!
    Ten placek skradł całkowicie moje podniebienie.
    Wspaniały Wiewiórko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Bardzo lubię ciasta drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiśnie uwielbiam, w połączeniu z kruszonką są obłędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo słodki ten czwartek u Ciebie:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności i do tego z wiśniami!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mówisz, że przechcimy Tłusty Czwartek na Słodki Czwartek i obchodzimy go co tydzień? ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyszło. Kukbuk staje się moją ulubioną gazetą. Testuję wszystko pokolei.

    OdpowiedzUsuń
  10. Placek wyszedł smakowicie :) I ozdoby też urocze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Placek rewelacja, ale gdzie jest wiosna? :)))

    Czekamy, wciąż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja też czekam i czekam... spóźnia się paskuda :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty