Łosoś w Orzechowej Panierce czyli Środowe Rybki odc. 6
Szukając rybnych inspiracji często wracam do łososia. Piękna to w kolorze ryba, o bogatym smaku. Dzisiaj postanowiłam ten smak podkręcić, jak mawia JO, i usmażyć go w orzechowej panierce. Posiekałam orzechy włoskie i pistacje a potem... chciało by się rzec, smakowanie nie miało końca! ale niestety miało koniec i to stanowczo zbyt szybko :) Bardzo smaczny to sposób na rybkę, zainspirowany takim jednym z Palce Lizać, z GW, z moimi modyfikacjami oczywiście.
Idealna baza energetyczna do działań hulających Córci i moich gdyż dzisiaj to ja wiozę dziewczynki autobusem na balet :)
Idealna baza energetyczna do działań hulających Córci i moich gdyż dzisiaj to ja wiozę dziewczynki autobusem na balet :)
3 niewielkie dzwonka łososia
jajko
1 łyżka mleka
po solidnej garści siekanych pistacji i orzechów włoskich
łyżka bułki tartej
mąka do panierowania
olej i masło, po łyżce, do smażenia
sól, pieprz
Łososia myjemy, wyjmujemy mu ości i odkrawamy skórę. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy.
Maczamy kawałki w mące następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem, i na końcu w orzechach wymieszanych z bułka tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy rybę na złocisty kolor.
I jeszcze przypomnienie. Dzisiaj ruszyła zabawa w łapanie komentarza. Zapraszam!!!
A na Dzień Kobiet łakocie może zakupić klikając na poniższy obrazek :)
Super pomysł z tą orzechową panierką! Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńa nam ciągle brak pomysłów na rybę:) trzeba wypróbować:D
OdpowiedzUsuńPolecam Wam bardzo :) na moje szczęście mam jeszcze na jutro jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKusisz rybami,bardzo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je.
Dla mnie to najlepsze mięso.
czytając ten post i oglądając zdjęcia od razu zrobiła się głodna :) cudne
OdpowiedzUsuń