Wołowo-warzywne burgery, PYSZNE!!!
Bento nie robię ale podpatrywać co do takowego pudełeczka włożyć lubię. Zachwyciłam się tym co zobaczyłam w drugim KUKBUKu i zrobiłam :)
Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Trochę trudne do formowania ale dałam radę :) Córcia na obiad zjadła dwa z 12tu jakie zrobiłam. Proporcje u mnie trochę bardziej mięsne niż w oryginale, nie dodałam kiełków i zmieniłam sos. Podaję proporcje wg Wiewióry :)
A wieczorkiem zapraszam na Wietnamską Zupę z Jajem, także z KUKBUKa :)
A wieczorkiem zapraszam na Wietnamską Zupę z Jajem, także z KUKBUKa :)
1/2 szkl. kaszki kus kus, przyrządzone wg przepisu na opakowaniu
po 1/2 startej na małych oczkach małej cukinii i marchewki
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300 g mielonej wolowiny
łyżka sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki
1 jajko
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Napęczniałą kaszkę mieszamy widelcem. Dodajemy warzywa, mięso, doprawiamy sosem i przyprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i przecier. Masę dokładnie mieszamy i formujemy w małe kotleciki. Panierujemy je w bułce i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Podoba mi się ten przepis, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńciesze się :) smacznego :)
UsuńLubię kus-kus szczególnie za to ,że jest ekspresowy w przygotowaniu;
OdpowiedzUsuńFajny przepis, który urozmaici dietę mojego M.
Ciekawe co u Ciebie na świąteczne śniadanie?
-
hehe :) śniadanie jemy u teściów. Będzie barszcz na zakwasie z buraków z mięsno jajeczna wkładką :)
Usuńa w drugi dzień świąt zjem sałatkę z ziemniaków i pstrąga wędzonego i upiekę bułeczki szafranowe :)
To coś zupełnie innego: zarówno ten zakwas buraczany jak i wędzony pstrąg.
UsuńIm częściej Cię odwiedzam, tym bardziej wydajesz się orginalą osobą:-)
Pozdrawiam.
Ja też chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBeva, Justyna dzięki :)
OdpowiedzUsuń