Wołowo-warzywne burgery, PYSZNE!!!

Bento nie robię ale podpatrywać co do takowego pudełeczka włożyć lubię. Zachwyciłam się tym co zobaczyłam w drugim KUKBUKu i zrobiłam :)
Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Trochę trudne do formowania ale dałam radę :) Córcia na obiad zjadła dwa z 12tu jakie zrobiłam. Proporcje u mnie trochę bardziej mięsne niż w oryginale, nie dodałam kiełków i zmieniłam sos. Podaję proporcje wg Wiewióry :)
A wieczorkiem zapraszam na Wietnamską Zupę z Jajem, także z KUKBUKa :)


1/2 szkl. kaszki kus kus, przyrządzone wg przepisu na opakowaniu
po 1/2 startej na małych oczkach małej cukinii i marchewki
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300 g mielonej wolowiny
łyżka sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki
1 jajko
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Napęczniałą kaszkę mieszamy widelcem. Dodajemy warzywa, mięso, doprawiamy sosem i przyprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i przecier. Masę dokładnie mieszamy i formujemy w małe kotleciki. Panierujemy je w bułce i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kus-kus szczególnie za to ,że jest ekspresowy w przygotowaniu;
    Fajny przepis, który urozmaici dietę mojego M.
    Ciekawe co u Ciebie na świąteczne śniadanie?

    -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :) śniadanie jemy u teściów. Będzie barszcz na zakwasie z buraków z mięsno jajeczna wkładką :)
      a w drugi dzień świąt zjem sałatkę z ziemniaków i pstrąga wędzonego i upiekę bułeczki szafranowe :)

      Usuń
    2. To coś zupełnie innego: zarówno ten zakwas buraczany jak i wędzony pstrąg.
      Im częściej Cię odwiedzam, tym bardziej wydajesz się orginalą osobą:-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ja też chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji