Wietnamska zupa jajeczna czyli Zupowy Wtorek odc.10
Drugi KUKBUK obfituje w receptury do wypróbowania. Między innymi znalazłam w nim przepis na zupę rodem z Wietnamu. Smaczna, łatwa w przygotowaniu. Niestety ja nie miałam dymki więc mało w niej pływa zielonego :(
1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane
solidna garść posiekanego koperku
olej do smażenia
4 pomidory, obrane i cienko pokrojone
litr bulionu
2 jajka, rozkłócone
sos rybny i sojowy
sok z połowy cytryny
1/2 pęczka dymki
Na łyżce oleju smażymy na rumiano cebule z czosnkiem. Dodajemy pomidory i dusimy aż rozpadną się na pastę. Dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować mieszamy by utworzył się wir i cienkim strumieniem wlewamy jajka. Wyłączmy gaz, doprawiamy zupę zieleniną i sosami oraz sokiem z cytryny.
bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Jakiś czas temu jeździłam po Azji przez rok i zakochałam się w lokalnych zupach, mniam. To będzie dla mnie taka podróż wspomnień z tą zupą :)
OdpowiedzUsuńale miłe słowa! a podróżowania zazdroszczę, ja tylko wirtualnie mogę :)
Usuńo jaka fajna zupa, lubimy takie wiec z pewnością ja zrobię.
OdpowiedzUsuń:) miło mi. Daj znać jak się udała :)
UsuńSuper wygląda. Smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń