Kurczak Słodko-Kwaśny oraz Bananowy Chlebek z Wiśniami i...

By ubarwić sobie ten ponury i paskudny dzień na obiad proponuje prosty ale kolorowy posiłek wprost z listopadowej KUCHNI a na deser pachnący nieziemsko Chlebek bananowy z wiśniami i kokosem. Tym razem bez czekolady, z mniejszą ilością wiórków oraz z wiśniami mrożonymi na wierzchu.


KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

4 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 cebula
3 łyżki oleju
500 g piersi z kurczaka
po 1 czerwonej i zielonej (u mnie żółtej) papryki
250 g ananasa w kawałkach
sos:
zalewa z ananasa
3 łyzki ketchupu
1 łyzka cukru
4 łyzki octu winnego
sok z 1 cytryny

Czosnek obieramy i drobno siekamy tak jak i cebulę, imbir po obraniu ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju w woku. Po wymieszaniu składników sosu dolewamy go do warzyw. Zagotowujemy i odparowujemy by zgestniał.
Dodajemy pokrojona w paski lub kostkę paprykę, wrzucamy pokrojonego w paski kurczaka oraz kawałki ananasa. Smażymy ok. 10 minut. Podajemy z ryżem.

Komentarze

  1. O mniami! Jakie pyszności!
    A u nas dziś zupa z soczewicy (zielonej) z klopsikami z udźca indyka. Wszystko już pytka na gazie i roznosi niesamowity aromat...

    OdpowiedzUsuń
  2. takie chlebki bananowe z dodatkami to ja bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie w sam raz na jesienne dni. Tyle w nim słońca.

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu bananowy chlebek, muszę go w końcu zrobić :) Muffingirl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji