Kolorowe penne z tuńczykiem czyli Środowe Rybki odc.8


Na poprawę humoru, na talerzu trochę koloru :)
odważyłam się na tuńczyka z puszki sugerując się brakiem innych dodatków niż sól i woda.
Inspirowałam się przepisem Tomka Wozniaka z marcowej KUCHNI. Zmiany były znaczne a efekt wspaniały :)
puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
3 pomidory suszone z zalewy
garść zielonych oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
skórka otarta z 1 cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g penne, kolorowego
starty parmezan do podania

W osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Podsmażamy  na niej cebulę i czosnek pokrojone w pół plasterki.
Gdy staną się szkliste dodajemy posiekane pomidory i oliwki, chwilę dusimy.
Dodajemy osączonego tuńczyka, skórkę z cytryny, sól i pieprz.
Podsmażamy ok 5 minut.
Dorzucamy makaron i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.

Komentarze

  1. Makaron, oliwki i tuńczyk to przepyszne połączenie :) Jeśli chodzi o makarony z rybami, to jedno z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuję, dziekuję :) i ja lubię bardzo to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie właśnie się robi:) Będzie z makaronem bezglutenowym (kukurydzianym) oraz bez sera. Ale już czuję, że będzie pyszne!
    Kolejny raz dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty