Piegowate serce czyli poWeekendowe Łakocie odc.6

Jeśli lubicie proste przepisy, mało słodkie ciasteczka, rozpływające się w ustach, pachnące masłem i wanilią i na dodatek piegowate to ten przepis jest dla Was :) znaleziony w Eksplozji Smaku :) 
Nas, cało rodzinnie, zauroczył!



120 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g mąki
2 łyżki ekstraktu waniliowego + łyżka cukru (według starego zeszytu był to cukier waniliowy)
3 łyżki maku


Z masła i mąki zrobić kruszonkę, dodać mak i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wycinać ciastka foremką o dowolnym kształcie. Układać ciastka na wysmarowanej blaszce i wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. (zależy od grubości) Po wystudzeniu posypać ciastka cukrem pudrem.


Komentarze

  1. Śliczne! Właśnie chciałam zrobić coś z całym, nie mielonym makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam Ci również - poza powyższymi ciasteczkami - wypróbowanie mojego przepisu na muffiny cytrynowe z makiem. :)

      http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/muffinki-cytrynowe-z-makiem.html

      Usuń
    2. apetyczne muffinki :) i to bardzo :)

      Usuń
  2. Również jestem zauroczona - przepisem, opisem i - chyba najbardziej - pięknym zdjęciem! Zdecydowanie moje smaki (mak, wanilia i określenie "mało słodkie"). Na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapomniałam o ciachach z makiem, a przecież są takie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym takie ciasteczka chetnie...

    Zapraszam na Wielkanocne Candy na moim blogu

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne delikatne ciasteczka. schrupałabym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło, wanilia, rozpływające się i do tego z makiem,
    dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki dziewczyny!!! właśnie chrupie ostatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietnie wygladaja te ciasteczka :) Lubie takie "piegowate" wypieki.

    Pozdrawiam cieplutko z zasniezonego miasta :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty