Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :)
Właściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :)
1 kg ziemniaków
500 g mięsa wołowego, zmielić
100 g wędzonej szynki
600 g kapusty kiszonej
2 cebule
olej
kminek (u mnie bez)
chili
liść laurowy
majeranek (u mnie rozmaryn)
bazylia
zioła prowansalskie
sól
świeżo zmielony pieprz
sos:
¾ szklanki śmietany
odrobina mleka
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w
cienkie, 0,5cm plasterki, następnie wrzucamy je do zimnej osolonej
wody i gotujemy do momentu, aż będą jeszcze lekko twarde (ok. 5 minut). Odcedzamy
i trzymamy w przykrytym garnku.
Jedną cebulę obieramy i kroimy w pół
talarki.
Kapustę szatkujemy, podlewamy
niewielką ilością wody. Razem z cebulą i liściem laurowym
gotujemy około 20-30 minut.
Drugą cebulę drobno siekamy i
podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy zmielone mięso.
Smażymy razem, aż mięso lekko się zarumieni około 15 minut.
Doprawiamy solą, chili i bazylią.
Jajka mieszamy ze śmietaną i
odrobiną mleka.
Naczynie do zapiekania, u mnie była to brytfanna, smarujemy
tłuszczem i układamy w nim warstwę ziemniaków, mięso wymieszane
z kapustą, doprawione do smaku i znów ziemniaki, mięso i
ziemniaki.
Każdą warstwę polewamy sosem
jajeczno-śmietanowym, dodatkowo ziemniaki posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem ew.
innymi ziołami.
Na wierzch układamy plastry szynki.
Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze
220'C.
i zapraszam na Majówkowe Candy!!!
Od soboty u mnie jakoś tak zimno się zrobiło
OdpowiedzUsuńi chętnie zjadłabym takie syte danie:)
U mnie też zapiekanka choć zupełnie inna:-) Twoja wygląda apetycznie i pachnie zapewne nieziemsko:-)
OdpowiedzUsuńPrzaśnie - i pysznie! :) Przepadam za takimi daniami :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRzeczywiście kojarzy mi się z zimą, ale i tak bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki ziemniaczane, mogłabym je jeść w nieograniczonych ilościach, tylko potem ten nocny ból brzucha:))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Przepis zapisany do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń