Urodzinowe Babeczki Marchewkowo Korzenne z Kremem

A oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! 
właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :)


ciasto:
2 jajka
200 g drobnego cukru (u mnie 175 g)
185 g oleju
160 g mąki pszennej, w oryginale ze spulchniaczem, ja dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
po 2 łyżeczki cynamonu i mieszanki do pierników
50 g posiekanych orzechów włoskich
235 g startej marchewki
60 ml ciepłej wody
krem:
200 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki skórki startej z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Mikserem ucieramy jajka z cukrem i olejem. W osobnej misce łączymy mąkę z sodą i proszkiem oraz przyprawami. Dodajemy orzechy i marchewkę. Mieszankę stopniowo mieszamy z masą jajeczną oraz z ciepłą wodą.
Ciasto przekładamy do foremki muffinkowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe.
Serek ucieramy z cukrem, sokiem, ekstraktem i skórką. Dekorujemy kremem już upieczone babeczki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty