Zupa serowa z kukurydzą i kminem rzymskim czyli Zupowe Wtorki odc.13

Przepis znalazłam niedawno. Zakochałam się w zdjęciach i w wyobrażeniu jej smaku. Dzisiaj zrobiłam i zjadłam cały garnek razem z moją psiapsiółką, na spółkę. Dzieci nam tylko podjadały. PYSZNIE serowa!!! znaleziona w Kalejdoskopie Kulinarnym.


75 g masła
2 cebule, obrane i pokrojone w drobna kostkę
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżeczki mielonego kuminu ( u mnie 1)
1 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w mala kostkę
400 g kukurydzy z puszki, osaczonej ( u mnie 300 g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 g startego sera cheddar ( u mnie 100 g)
3 łyżki śmietany kremówki ( u mnie bez)
2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)


Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w dużym garnku. Wrzucamy posiekane cebule, smażymy aż cebula zmięknie i lekko się zezłoci. Następnie dodajemy czosnek i kumin, mieszamy i smażymy, ciagle mieszajac, ok. 1 min. Wlewamy bulion, zagotowujemy, wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 min.
Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Zupę ponownie zagotowujemy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
Dodajemy starty ser, przyprawiamy do smaku solą i pierzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy. Podgrzewamy zupę aby ser się rozpuścił. Gotowa zupę przelewamy na talerze lub do kubków, ewentualnie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżej, chrupiącej bagietki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty