Łosoś z Limonkowym Masełkiem i Młodymi Ziemniakami w Ziołach czyli Środowe Rybki odc.11
Kiedy na urodziny dostałam od jm i Ziutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją od razu wiedziałam, że będzie to TA metoda na łososia :) Rybka podana w taki sposób gościła u nas o dziwo w ubiegły czwartek ale prezentuję ją dopiero dzisiaj z racji Środowych Rybek.
Bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszna i wilgotna. Limonka podkręca smak łososia pysznego samego w sobie a masło dodaje mu jeszcze charakteru. Z kolej tak podane ziemniaki wpędziły mi trochę wiosny do azylu, do brzucha i umysłu :)
4 kawałki łososia po ok 150 g kazdy
oliwa
sól, pieprz
50 g miękkiego masła
sok i skórka otarta z 1 limonki
pieprz
po pół pęczka koperku i szczypiorku
łyżeczka masła
600 g młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości w tym czasie łososia solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Pieczemy go na grillu lub patelni grillowej z każdej strony po ok 4 minuty.
Masło ucieramy z sokiem i skórką limonki na puszystą masę, pieprzymy i mieszamy.
Gotowe ziemniaki mieszamy podrzucając z ziołami i kawałkiem masła.
Podajemy z upieczonym łososiem. Na każdym kawałku gorącej ryby układamy po trosze limonkowego masła.
Stało się: dodaję Twój blog do mojego, jako ten, który mnie isnpiruje :-)
OdpowiedzUsuńWidzę że smaki z Fjalbacki w użyciu. Tez kupiłam bo jestem maniaczką Lackberg. Pozdrawiam!
wow! dziekuję, bardzo mi miło :) a Lackberg lubię i ja tak jak i resztę kryminałów skandynawskich :)
UsuńŚwietny sposób na pyszną rybkę! Muszę częściej przygotowywać ryby na obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Łosoś to moja ulubiona ryba więc chętnie go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPięknego łososia dostałaś no i pysznie go przyrządziłaś.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, niewiele dodatków i mamy pyszną potrawę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia i patrząc na Twój cykl dochodzę do wniosku, że stanowczo za rzadko go jem.
OdpowiedzUsuńAż slinka cieknie...
OdpowiedzUsuńDziewczyny Drogie!!! bardzo dziekuję za miłe słowa :) u nas łosoś często gości. Odkąd założyłam cykl Środowych Rybek pokochałam łososia nie tylko pod wędzona postacią. A to prosty przepis i pełen smaku. Polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny sposób na cudowną smaczną rybkę i to masło limonkowe - jestem oczarowana masłami smakowymi jako wykończeniami dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie łososia z tym masłem limonkowym. Przesledzilam najlepsze sklepy internetowe ale nigdzie gotowego nie bylo. Chcoaiz to i dobrze bo moze by tej chemii napchali za duzo, a i limonka nie bylaby limonka tylko jakims sztucznym tworem. Polecam łososia w takim wydaniu, w sam raz na grilla na wolnym powietrzu
OdpowiedzUsuń