Konkurs, świąteczna kumulacja i Mini Mazurki Kajmakowe z Żurawiną czyli poWeekendowe Łakocie odc. 8


Przede wszystkim przypominam o KONKURSIE, i to nie Prima Aprilis!!! Nadal nagrody czekają choć ilość komentarzy rośnie i niebawem osiągnie tę bajeczną XXXX liczbę :) 
 Wirtualnie oblewam Was kubłem ciepłej wody i zapraszam na coś słodkiego. Mamy w końcu Poniedziałek, Prima Aprilis i Smingus Dyngus w jednym, na szczęście w tym roku moje urodziny wypadają dopiero za tydzień :)

Chciałam w tym roku zrobić kajmakowego mazurka jako, że masę takową uwielbiam i mogę wyjadać łyżeczką w ilościach strasznych. Niestety wpierw upiekłam sernik i babkę, i zabrakło mi foremek. 
Postawiłam więc na mini mazurki pieczone w formie do muffinek :) przepis zaczerpnęłam z "Moich smaków życia", zmodyfikowałam i wykorzystałam. Mazureczki są idealnie słodkie, a słodycz równoważy kwaskowe nadzienie z żurawiny i jabłka.


ciasto na 10 babeczek:
200 g mąki pszennej
100 g masła startego na tarce o grubych oczkach
łyżka śmietany
25 g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie:
szklanka kajmaku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 jabłka, obrana i pokrojona w kostkę

Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło i pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folia i chłodzimy godzinę w lodówce.
W tym czasie do garnuszka wkładamy jabłko i żurawiny. Podlewamy wodą i dusimy ok 15 minut. Studzimy i blendujemy.
Ciastem wylepiamy foremki do muffinek lub na babeczki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st.C ok 15 minut. Gdy się ze złocą wyjmujemy je i studzimy.
Masę kajmakową miksujemy z kawą.
Do wystudzonych foremek z ciasta nakładamy po łyżeczce musu z jabłek i żurawiny oraz po łyżce kajmaku. Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawinami.


Komentarze

  1. Bardzo smacznie wyglądają, kajmaku z kawą nie próbowałam jeszcze, pozdrawiam i oblewam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuję, dziekuję, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że zabraklo ci foremek bo wyczarowałaś małe cuda. Jeszcze raz wesołych i chlupię na ciebie wodą spowrotem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, pewnie są bardzo słodkie. I o to chodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodziutkie ale takie są właśnie mazurki :)

      Usuń
  5. Jakie to piękne: tysiące osób piecze mazurki, babeczki, muffinki i zawsze jakaś modyfikacja: jedyne i niepowtarzalne wychodzą, czyż nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak! to jest cudne w tworzeniu potraw :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty