Magia, magia... słodka magia czyli poWeekendowe Łakocie odc.10, Ciasto i Ciastko :)
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego??? przekonajcie się sami.
MAGICZNE CIASTO
4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła
115 g mąki
500 ml letniego mleka
odrobina aromatu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 160-170 st.C. Formę około 22 x 22 cm smarujemy niewielką ilością margaryny i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, u mnie zrobił to Mały Łakomczuch, i odstawiamy na bok.
W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło oraz łyżkę wody i dalej miksujemy 1-2 minuty. Następnie przesiewamy do miski mąkę i starannie łączymy mikserem. Powoli dolewamy mleko. Na końcu dodajemy ubite białka (na 3 razy) i mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy 60-70 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem, najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
CIASTKO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z MIKROFALÓWKI
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dodaj więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak kawy)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
cukier puder do posypania
W miseczce (lub od razu w docelowym kubku) dokładnie mieszamy mąkę, kakao, kawę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Dodajemy mleko, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii i mieszamy całość do powstania jednolitej masy.
Wlewamy ją do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 2-3 minuty (do suchego patyczka).
W zależności od mikrofalówki czas może się różnić, jednak zapewne niewiele. Obserwujemy ciastko od momentu gdy będzie 30 s do końca, powinno urosnąć. Gdy tak się stanie czekamy dodatkowe 10 s i ciasto na pewno będzie już gotowe.
Posypujemy cukrem pudrem, czekamy chwilę by trochę ostygło i podajemy.
MAGICZNE CIASTO
Kiedy je zobaczyłam u Arabeski nie myślałam., że robi się je tak szybko. Nie chciało mi się wierzyć, że przy minimum wysiłku osiągnę taki efekt. Gość w postaci Wujka Olka myślał, że to sernik, Małżon stawiał na budyniowiec... a tak na prawdę nie ma tu wcale warstw choć na to właśnie wygląda. Magia pszepaństwa!!!
4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła
115 g mąki
500 ml letniego mleka
odrobina aromatu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 160-170 st.C. Formę około 22 x 22 cm smarujemy niewielką ilością margaryny i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, u mnie zrobił to Mały Łakomczuch, i odstawiamy na bok.
W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło oraz łyżkę wody i dalej miksujemy 1-2 minuty. Następnie przesiewamy do miski mąkę i starannie łączymy mikserem. Powoli dolewamy mleko. Na końcu dodajemy ubite białka (na 3 razy) i mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy 60-70 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem, najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
CIASTKO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z MIKROFALÓWKI
W życiu nie przypuszczałam, że można takowe zrobić. W gruncie rzeczy urządzenia tego używam głównie do podgrzewania mleka do wypieków, rozpuszczania masła czy robienia popcornu. Tymczasem okazało się, że można przy pomocy fali mikro upiec w swoim ulubionym kubku pyszne ciacho! ja podałam je z cukrem pudrem sobie a Córci z lodami, które rozpływały się po gorącym wypieku. Magia normalnie!!!
Przepis pochodzi z Karmelowego bloga :)
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dodaj więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak kawy)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
cukier puder do posypania
W miseczce (lub od razu w docelowym kubku) dokładnie mieszamy mąkę, kakao, kawę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Dodajemy mleko, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii i mieszamy całość do powstania jednolitej masy.
Wlewamy ją do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 2-3 minuty (do suchego patyczka).
W zależności od mikrofalówki czas może się różnić, jednak zapewne niewiele. Obserwujemy ciastko od momentu gdy będzie 30 s do końca, powinno urosnąć. Gdy tak się stanie czekamy dodatkowe 10 s i ciasto na pewno będzie już gotowe.
Posypujemy cukrem pudrem, czekamy chwilę by trochę ostygło i podajemy.
Zarówno pierwsze jak i drugie ciacho proste w wykonaniu. Nie przepadam za wypiekami bo zbyt skomplikowane receptury mają, a te jak dla mnie akurat:-)) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńfaktycznie proste ale i smaczne :) pozdrawiam i polecam :)
UsuńProste przepisy są najlepsze, nie przepadam za tymi skomplikowanymi, bo smaki też lubię proste. Ciasto mniam, no i bardzo ładnie sygląda.
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo :)
UsuńOba ciasta bardzo apetyczne i proste w wykonaniu, w sam raz na leniwe dni :)
OdpowiedzUsuńto prawda :) dzisiaj robiłam powtórkę mikrofali :)
UsuńPierwsze ciasto jakoś bardziej przypadło mi do gustu. Dość prosty przepis i apetyczny wygląd, tyle wystarczy aby skusić do wypróbowania przepisu.
OdpowiedzUsuńWitaj - ale tu miło i słodko.Pozdrawiam i zostaję na dłużej.W wolnej chwili zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńdziekuję za miłe słowa :) i zapraszam na smakowitości :)
UsuńMimo, że zjadłam dziś dwa kawałki różnego ciasta, na widok Twoich wypieków ślinka mi się toczy...
OdpowiedzUsuńWiewióro, zrobiłam polecaną przez Ciebie sałatkę na swoją babską imprezę - będzie moim częstym gościem :-)
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.pl
wow! super :) cieszę się ogromnie, ze sałatka smakowała :)
Usuńczy to ciasto pierwsze ma być takie rzadkie bo przy tej ilości mąki i mleka to będzie bardzo płynne no i czy nie potrzeba proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńwitaj :) tak, ciasto jest mega rzadkie więc forma powinna być bardzo szczelna :) i drugie TAK! nie ma w tym cieście proszku do pieczenia :) zresztą więcej o tym cieście możesz przeczytać w oryginalnym przepisie, link znajdziesz na początku posta :)
Usuń