Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :)
Zanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem.
kruchy spód:
1 szkl. mąki
6 łyżek zimnego masła (85 g)
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki razem dokładnie siekamy by powstała masa przypominająca kruszonkę.
Wysypujemy ją równomiernie na dnie kwadratowej formy (20 x 20 cm), lekko natłuszczonej i wyścielonej pergaminem , dociskamy ją do spodu. Pieczemy 10 minut w temp. 200 st.C i studzimy.
wierzch:
85 g masła
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. zmielonych migdałów
3/4 szkl. mąki
1/2 szkl. dżemu malinowego
ew. płatki migdałowe do posypania
Miękkie masło ubijamy z cukrem i jajkami na lekką , kremową masę. Wsypujemy mąkę i migdały i mieszamy.
Smarujemy dżemem podpieczony spód, na to wykładamy ciasto migdałowe, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez dalsze 25-30 minut , na złotobrązowy kolor, w 200 st.C
Przed krojeniem całkowicie studzimy.
a niebawem Święto wszystkich Mam!!! może dacie im czekoladkę???
Jak z migdałami, to już go lubię :) No i jeszcze ten malinowy akcent - nie mogłoby być lepiej... Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZ migdałami tak!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek do kawy,piję ją właśnie pod markizą na tarasie.
Pada...
Miłego dnia!
u nas też pada, bębni o dachowe okna a ciasto zajadam pijąc kawę :) częstuj się wirtualnie :) albo wpadnij jeśli masz niedaleko :)
UsuńPoproszę o kawałeczek do kawki:-) Ten wierzch migdałowy, whmmm...;-)
OdpowiedzUsuńoj pyszny wierz mi :) kawałeczek wirtualny przesyłam :)
UsuńMmm, wyglądają po prostu wspaniale :)
OdpowiedzUsuń