Krem z zielonych szparagów na maśle czyli Zupowy Wtorek odc.19

U mnie kolejny zupowy i na dokładkę znowu zielony wtorek :) a będzie jeszcze jeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem.


14 zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego
łyżka masła
1 szalotka, posiekana
sól, pieprz
łyżka mascarpone

Szparagi myjemy, odłamujemy suche końcówki, odcinamy główki (kilka zostawiamy do zblanszowania i do dekoracji). Szparagi kroimy na 2 cm kawałki i razem z cebulka smażymy na maśle ok 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy, zabielamy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. A potem już tylko wcinamy!!!

ja przy gotowaniu słuchałam polskiej rockowej klasyki... fajnie mi się siekało :)


Komentarze

  1. Ja zupy wprost uwielbiam a Twoja prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za szparagami przepadam, a bez zup nie wyobrazam sobie zycia, wiec twoja propozycja bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zub ze szparagami spróbowałam w tym sezonie 7, szparagi nadal są, więc czas na 8-mą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty