Kotta Pilafi czyli grecka potrawka z kurczaka
Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe, a jeszcze bardziej te, których przygotowanie zajmuje ok. pół godziny. Kiedyś natknęłam się na książeczkę Biblioteczki Poradnika Domowego właśnie o takim tytule a w niej była Kotta. To Moje danie dobre na wszystko z cynamonem i pomidorami. O łagodnym smaku, lekko kwaskowym, aromatycznym. Tutaj oczywiście wersja lekko zmodyfikowana.
70 dag piersi z kurczaka
duża cebula
3 łyzki masła
łyżka oliwy
20 dag ryżu długoziarnistego
30 dag pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
pół litra bulionu
łyżeczka cynamonu
sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulą na maśle z olejem ok. 5 minut.
Dodajemy wypłukany i osączony ryż, smażymy póki nie wchłonie tłuszczu. Wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone pomidory. Zagotowujemy i doprawiamy koncentratem oraz przyprawami.
Kottę gotujemy ok 20 minut pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn.
Uwielbiam grecką kuchnię i takie dania. Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
też lubię dania , które w miare szybko się przyrządza.
OdpowiedzUsuńps. śliczna miseczka;)
brzmi i wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSpróbuje koniecznie.Spodoba się mężowi,on przepada za połączeniem ryż-kurczak:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w połączeniu z ryżem, a jak dochodzą do tego pomidory, to bez zastanowienia sięgam po przepis!!!
OdpowiedzUsuńI tak się stało tym razem:składniki poszły w ruch , raz , dwa i danie gotowe:pyszne , lekkie i pożywne w sam raz na letni obiadek:)