Kotta Pilafi czyli grecka potrawka z kurczaka

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe, a jeszcze bardziej te, których przygotowanie zajmuje ok. pół godziny. Kiedyś natknęłam się na książeczkę Biblioteczki Poradnika Domowego właśnie o takim tytule a w niej była Kotta. To Moje danie dobre na wszystko z cynamonem i pomidorami. O łagodnym smaku, lekko kwaskowym, aromatycznym. Tutaj oczywiście wersja lekko zmodyfikowana.


70 dag piersi z kurczaka
duża cebula
3 łyzki masła
łyżka oliwy
20 dag ryżu długoziarnistego
30 dag pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
pół litra bulionu
łyżeczka cynamonu
sól i pieprz do smaku

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulą na maśle z olejem ok. 5 minut. 
Dodajemy wypłukany i osączony ryż, smażymy póki nie wchłonie tłuszczu. Wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone pomidory. Zagotowujemy i doprawiamy koncentratem oraz przyprawami.
Kottę gotujemy ok 20 minut pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn.

Komentarze

  1. Uwielbiam grecką kuchnię i takie dania. Pycha!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię dania , które w miare szybko się przyrządza.
    ps. śliczna miseczka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi i wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuje koniecznie.Spodoba się mężowi,on przepada za połączeniem ryż-kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kurczaka w połączeniu z ryżem, a jak dochodzą do tego pomidory, to bez zastanowienia sięgam po przepis!!!
    I tak się stało tym razem:składniki poszły w ruch , raz , dwa i danie gotowe:pyszne , lekkie i pożywne w sam raz na letni obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji