Muffinki cytrynowe z jagodami
Nastał czas jagód. Cieszy mnie to bardzo gdyż to jedne z moich ulubionych owoców. Tym razem postanowiłam zrobić mało słodkie, kwaskowe ciastka w sam raz na popołudniową mrożoną herbatkę w doborowym towarzystwie.
2 szkl. mąki
60 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
2 jajka
100 ml jogurtu (jeśli jest typu greckiego to + 2 łyżki mleka)
100 g masła roślinnego
75 ml syropu klonowego
70 g jagód
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Łączymy z jogurtem, syropem i jajkami.
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, sola i skórką a nastepnie z mokrymi składnikami. Dosypujemy jagody i mieszamy energicznie.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub natłuszczamy.
Nakładamy ciasto do 2/3 każdego otworka. Powinno go starczyć na 12 sztuk muffinek.
Pieczemy ok 30 minut, aż do zrumienienia.
Muffinki jak malowane;) Ja w dalszym ciągu poluję na jagódki.
OdpowiedzUsuńJagody do wypieków to jest to ! Fajne te muffinki :)
OdpowiedzUsuń