Pikantny kurczak z ogórkami

Gdy lodówka zieje pustką, w zamrażarce leżą tylko filety z kurczaka a na półce połówka ogórka powstaje pyszne, lekkie danie a na dodatek proste w obsłudze. 
Lekko pikantne a jednocześnie świeże dzięki ogórkowi.


1 podwójna pierś z kurczaka
1 szalotka
pół zielonego ogórka
płaska łyzka przyprawy gyros
szczypta kurkumy
łyzka sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia

Kurczaka kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy i kroimy w ćwierć plasterki ogórka, drobno siekamy szalotkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka wraz z szalotką aż do zrumienienia. Gdy kawałki mięsa są już złote dodajemy ogórka i smażymy aż mięso będzie całkiem miękkie. Doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.

Komentarze

  1. No, kurczak ogórkowy extra klasa, ale jakie ładne naczynie !

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej lubię proste w obsłudze. i jeszcze przy tym pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji