Pikantny kurczak z ogórkami
Gdy lodówka zieje pustką, w zamrażarce leżą tylko filety z kurczaka a na półce połówka ogórka powstaje pyszne, lekkie danie a na dodatek proste w obsłudze.
Lekko pikantne a jednocześnie świeże dzięki ogórkowi.
1 podwójna pierś z kurczaka
1 szalotka
pół zielonego ogórka
płaska łyzka przyprawy gyros
szczypta kurkumy
łyzka sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Kurczaka kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy i kroimy w ćwierć plasterki ogórka, drobno siekamy szalotkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka wraz z szalotką aż do zrumienienia. Gdy kawałki mięsa są już złote dodajemy ogórka i smażymy aż mięso będzie całkiem miękkie. Doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.
No, kurczak ogórkowy extra klasa, ale jakie ładne naczynie !
OdpowiedzUsuńHe he dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię proste w obsłudze. i jeszcze przy tym pyszne :-)
OdpowiedzUsuń