Krówki ciągutki i gulasz wieprzowy

A teraz krówki. Niesamowite jak łatwo się je robi i jak cudowny mają smak. Przepis pochodzi od Anny z Addio Pomidory. Przepis lekko zmodyfikowany o dodatki. 
  

ŚMIETANKOWE KRÓWKI Z KAWOWĄ NUTKĄ

100g masła
100 ml kremówki
200g cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
2 łyżki gorącej wody

W rondelku zagotowujemy śmietankę, masło i cukier, dodajemy rozpuszczone w wodzie kawę i kakao. Co chwilę sprawdzamy gęstość masy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje tak, że po chwili zastyga na podstawku, zdejmujemy z ognia, chwilę mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej formy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Kroimy w kostkę nożem zanurzanym w zimnej wodzie. Ja zawinęłam kawałki w papier do pieczenia a co poniektórzy wyjadali łyżeczką...



W ramach niespodzianek dla Małżona wczoraj upichciłam gulasz. Ot taki sobie prosty ale za to jaki smakowity! Starczyło to co miałam akurat w lodówce oraz godzina czasu.

AWARYJNY GULASZ WIEPRZOWY

400 g wieprzowiny gulaszowej
1,5 średniej cebuli
przylepka razowego chleba
po 1/4 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
sól i pieprz
łyżeczka mąki

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawach oraz mące. Zostawiamy na godzinę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano. Dodajemy cebulę pokrojona w talarki. Smażymy  chwilę. Podlewamy szklanka wody. Przykrywamy i dusimy ok. godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę przylepkę. Kiedy się rozpadnie a mięso jest miękkie gulasz jest gotowy. Podajemy z korniszonami i kaszą gryczaną.



I mój najnowszy nabytek. Nowa Nigella. Wreszcie udało mi się nazbierać i sobie ja kupić. Bardzo mi się ta książka podoba i już teraz wiem, iż nie jeden przepis wypróbuję.

Komentarze

  1. Boskie te krówki! Ależ mi apetytu narobiłaś! Czy są bardzo ciągnące? Bo ja raczej kruche wolę ...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem są ciągnące i miękkie :) nie wiem jak się zachowają, i pewnie się już nie dowiem, po dłuższym czasie leżakowania ( już niewiele ich zostało...). Tak czy siak polecam bo są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe krówki to musi być coś! ;) Dziękuje bardzo za przepisy z żurawiną, są świetne więc na pewno wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te krówki- u mnie ten minus, że naokoło wszyscy są na diecie;/
    czekam w takim razie na przepisy z nowo nabytej książki;)

    buziaki;**

    OdpowiedzUsuń
  5. Krowki wygladaja pysznie!
    A "Kuchnia" Nigelli bedzie ci pewnie dobrze sluzyc - to wspaniala ksiazka, pelna przepisow, ktore az sie prosza o wyprobowanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba tez bym wyjadla lyzeczka... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. od razu zabrałabym się za pochłanianie tych krówek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty