Krem brokułowo-serowy z grzankami i prażonym słonecznikiem
Miałam ochotę na zupę i wreszcie wykorzystałam przepis z Kulinarnych Inspiracji
(wprowadziłam tylko niewielkie zmiany).
Brokułowo-ziemniakowy krem, gęsty i pachnący, odrobinę chrupki dzięki ziarnom oraz grzankom. Łatwy w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo sycący, zapewne dzięki serowi i śmietanie, których smak jest tylko delikatnie wyczuwalny.
500 g brokułów podzielonych na różyczki
250 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1,25 l bulionu
80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
3 łyżki śmietany 18%
1/2 czerstwej ciabatty
szczypta papryki w proszku
20 g orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżki ziaren słonecznika
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz
W większym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale się nie zrumienią ( można lekko podlać wodą ).
Dodajemy ziemniaki, brokuły i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie ciabattę rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą, dodajemy paprykę i orzechy włoskie. Rumienimy na patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły i zrumieniły z każdej strony. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni prażymy ziarna słonecznika i mieszamy z grzankami.
Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszony ser i miksujemy.
Wlewamy śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem.
Nalewamy do miseczek i posypujemy grzankami z ziarnem.
powiem Ci, ze nabralam ochote na taki krem brokulowy:) az mi slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńO widzę, że bardzo apetycznie krem Ci wyszedł, cieszę się że skorzystałaś z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń